X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Видин - Интервю
 
Архимандрит Антим, протосингел на Видинска света Митрополия: За БПЦ света Петка е много скъпа, а и много силна светица
25.09.2016 13:15 / Видин / Интервю
Архимандрит Антим, протосингел на Видинска света Митрополия в интервю за Радио „Фокус”-Видин


“Фокус” Архимандрит Антим, във Видин от Румъния пристигна една свещена реликва, свързана със Света Петка, а именно дрехата, в която е било облечено тялото й. Света Петка е най-почитаната светица в цяла България. Защо точно във Видин?
Архимандрит Антим: В своето обяснение аз ще започна малко по-отдалече, за да подчертая значението на тази българска светица. Нейното житие започва от 11 век. Родена е от родители българи в градеца Епиват, намирщ се тогава в пределите на Българското царство, между Силиврия и Цариград. Произхожда от християнско семейство. Нейният брат е бил монах и е стигнал до най-висок чин в йерархията на християнската църква – архиерей. По примера на своя брат, а и чувайки евангелския призив на Господа Иисуса Христа: „Който иска да върви след мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и ме последва”, света Петка, наричана още Параскева, последвала този призив Господен и отишла да посети светите места в Палестина, осветени от стъпките, от словата, от страданията на Господа Иисуса Христа. Там останала и да се подвизава дълго време в молитва, пост и духовни подвизи. Към края на своя живот, тя се завръща в родния си град. Там обаче не заварва никой от своите роднини и става чужденка в своя град. Заживява при храма „Св. Апостоли”, който е бил тогава в Епиват и така до деня, в който Бог вселява душата й в Райските селения. Не много време след това на един отшелник в близост до този град, му се открива във видение света Петка и му съобщава, че нейното тяло е нетленно и трябва да бъде извадено от земята. Това нещо се случва и тогава с голяма почит и благоговение, предизвикани от чудесата, случващи се при тялото на светицата, започва голямо почитание към нея. Нейното нетленно тяло започва да шества из пределите на Българското царство. Самият цар Иван Асен заповядва ковчега с мощите на светицата да бъде донесен в столичният Търновград. Там тялото пребивава до 1393 г., когато Търновското царство пада под турско робство и мощите на светицата се пренасят във Видин. До 1396 г., мощите на света Петка пребивават в град Видин, в древен храм, който е бил на мястото на сега съществуващия. Това е значимо за Видин, защото тук светицата е оставила духовна следа от своето чудотворство, оставила е и своето небесно покровителство над града, над неговите жители, а и над сегашните му граждани.
За БПЦ тази светица е много скъпа, а и много силна. Не случайно и толкова много храмове в България, а и най-вече в нашата епархия, носят нейното име. Има над 20 църкви в градчета и села, посветени на света Петка. Всичко, което се отнася до тази светица, на нас ни е скъпо и свидно. По повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи, ние получихме от Румънската православна църква, наша духовна сестра като подарък, одеянието на светицата. Има традиция всяка година да се ушиват нови, скъпоценни одежди, с които се преоблича тялото на света Петка, а дрехите, снети от мощите, се предават на някой храм в Румъния. Ние, тук сме ощастливени, бидейки толкова свързани с тази светица, да получим тази реликва, тази светиня, която ще пренесе благослова и покровителството на света Параскева за Видин и за Видинската епархия.
“Фокус” Къде се намират сега одеждите на света Петка и къде хората могат да се поклонят пред тях?
Архимандрит Антим: Една малка част от дрехите на светицата са в древния храм „Света Петка” във Видин. Останалата част е пренесена в Клисурския манастир- най-големият в епархията. Избрахме него, защото географското му местоположение е благоприятно за стичането на поклонници от повече и по-отдалечени населени места. Той е близо до столицата, близо е и до други епархии и области- Врачанска, Софийска, Ловчанска, защото светинята е светиня не само за нашата епархия. Това е светиня, която ще бъде почитана от православните християни от цяла България. За да улесним поклонниците, тази светиня ще се съхранява там, където има и постоянно богослужение – всекидневно и сутрин, и вечер, извършвано от монахините на Клисурския манастир. Житието на света Петка е житие на преподобна, т.е. тя е живяла като отшелница, като монахиня.
“Фокус” Частта, която остава във Видин, всекидневно ли е достъпна за поклонение?
Архимандрит Антим: Да, светинята е достъпна всекидневно за християните. Ще бъде изработено специално ковчеже, в което да се поставят одеянията на светицата, а и, когато митрополитът обхожда епархията, в храмове, посветени на света Петка, да бъде пренасяна. Нашата идея е такава, защото не могат всички хора да се стекат във Видин да се поклонят пред светинята. Самите ние ще я носим, когато ходим на тържествени богослужения по градове и села.
“Фокус” Позволява ли църквата да се докосва реликвата с ръка при поклонението пред нея? Някои хора вярват, че ефекта от молитвата се засилва, когато икона или в случая реликва, се докосне с ръка.
Архимандрит Антим: Да, ще има възможност за някакъв досег. Може би ще поставим стъкло върху саркофага, но пребъдването пред светинята е едно духовно тайнство, което всеки човек със своите духовни сетива, по свой начин, ще почувства. Благодатното въздействие и благотворното влияние на светинята върху нашата душевност, се случва със силна и искрена молитва, дори и само в мислите ни.
Галя ОКОВСКА

 
Видин - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook