X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Видин - Интервю
 
Мариета Георгиева, директор на ПГ „Проф. д-р. Асен Златаров”: Работата на учителя не е професия, а по-скоро е призвание
25.09.2016 16:44 / Видин / Интервю
Мариета Георгиева, директор на ПГ „Проф. д-р. Асен Златаров” в интервю за Радио „Фокус”-Видин

“Фокус” Г-жо Георгиева, новата учебна година вече е факт. Колко нови ученици приехте тази година?
Мариета Георгиева: Новите ни ученици са около 80 деца в четири паралелки по различни специалности и професии. В 8 клас имаме три паралелки с четири професии – „Икономика и мениджмънт”, „Организация на туризма”, „Компютърна техника” и „Електроенергетика”. В 9 клас имаме една паралелка - „Хотелиери”.
“Фокус” Правихте ли големи ремонти през това лято и какво е моментното състояние на материалната база на гимназията?
Мариета Георгиева: ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” ще кандидатства по ОП „Региони в растеж” за ремонт на сградата на училището и подобряване на материалната база. В момента тече процедурата, по която училището да бъдат ремонтирано и да бъде подобрена материалната база в рамките на около 1,3 млн. лв. Срокът за представяне на проектните предложения изтича в края на месец септември. МОН работи много активно в тази посока, комплектовани са всички необходими документи. Към момента условията ни са добри, ежегодно полагаме усилия, използваме различни източници на финансиране и по отношение на материалната база в класните стаи, техниката и оборудването, с които работим, са на необходимото съвременно ниво. Очаквам, обаче следващата година да имаме една съвременна, модерна, красива и удобна учебна сграда. Сградата на училището има известни проблеми с външната визия, тъй като не е санирана, което създава затруднения в разходите на енергия. От подобрение има нужда и дворната част на гимназията. Ние имаме огромен двор, обособени са и спортни зони. Но всичко това е включено в проекта, който предстои да бъде реализиран. Очаквам, че следващата учебна година ще можем да открием училището с изключително задоволство от условията, които ще имаме и затова сметнах, че не е рентабилно да влагаме средства в дребни и частични ремонти.
“Фокус” Какви предизвикателства Ви очакват през тази учебна година? Може би новият Закон за училищното и предучилищното образование?
Мариета Георгиева: Новият Закон за предучилищното и училищното образование носи един нов дух, една свобода и една възможност да променим обществото като цяло. Очаквам, че ще има известни предизвикателства през тази учебна година. Аз лично очаквам да успеем на направим нови крачки в посока на това училището да стане едно различно, приятно и желано място за учениците. Имаме усета, желанието и иновативния дух да правим винаги нещо различно, така че повечето от новите неща на Закона за нас не са чак толкова нови. Почти няма нещо, което да не сме изпробвали под една или друга форма за определен срок от време, дори и да не е практика в училището. Ние имаме предимство в това отношение, тъй като няма да се сблъскаме със стрес или изненада от много от идеите, които са предвидени в Закона. Мисля, че ще успеем вече съвсем ясно и дефинирано да направим образованието на децата такова, че то да е полезно за тях. Да носи резултат и всяко едно дете, според неговите индивидуални особености, да получи най-доброто за себе си. Все още обсъждаме и търсим добро решение за това, всяко дете лично да бъде подкрепено по най-правилния начин. Може би това ще е най-голямото предизвикателство пред нас, защото все още финансовите и човешки ресурси, с които училището разполага, са на база на стария Закон и създават сериозни ограничения в подкрепата на личността на детето. Но очаквам и тези проблеми да бъдат решени с новите стандарти, с новите финансиращи правила. Наистина очаквам училището да се превърне в място за развитие на децата и за създаване на истински граждани, които могат добре да се справят и да преодоляват затрудненията, а не място за роботи, които получават целенасочена информация от учителите и от тях единствено да се изисква да възпроизведат обратно това, което са чули.
“Фокус”Подготвили ли сте нови проекти, програми или извънкласни дейности, с които да изненадате възпитаниците си?
Мариета Георгиева: Стартира дългоочакваният проект „Твоят час”, който се координира от МОН и се финансира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Проектът е наследник на популярния вече проект „Успех”, който приключи в предишния програмен период. В момента сме в процес на създаване на идеите и търсене на най-добрите възможности, които съществуват за организиране на извънкласни дейности и на допълнителни занимания. От една страна обсъждаме и разпределяме отделните групи, така че да може да се подкрепят децата, които имат такава нужда. От друга страна искаме да дадем възможност за по-сериозен напредък на изявените деца, на учениците, които постигат резултати в национални и регионални състезания, така че те да получат допълнителна подготовка и да докажат, че са сред най-добрите в страната. Подготовката ще приключи до края на месеца и вероятно от октомври месец ще започне реално работата по този проект.
И тази година продължаваме да работим по проекти, свързани с европейски партньорства и организиране на дейности в рамките на ЕС. В процес на приключване сме на един проект за практики и ще стартираме и следващият в най-скоро време, който е за следващата година. Тази година имахме 4 групи ученици, провели практиката си в различни държави – в Италия, Англия, в Испания на о-в Тенерифе. Следващата година сме в преговори и с един немски колеж, в Шверин, където също да изпратим група ученици на реална практика, на реални работни места. Имаме и финансиран проект, съвместно с наши партньори за практика на о-в Тенерифе отново в областта на туризма. Поддържаме различни други дейности в тзи област. Продължаваме да работим по програма „Роботика за България”. Продължаваме да работим в областта на икономическото образование и изобщо по подготовката на гражданите от дунавския регион, комуникирайки си и партнирайки си с 7 държави по поречието на Дунав. Най-разнообразни са инициативите, които реализираме. Работим и в партньорство с наши колеги от Сърбия. Задачите и посоките са много. Опитваме се и в професионалната сфера, и в сферата на общото развитие на децата като граждани и като хора, интересуващи се от различни теми, да сме полезни и актуални.
“Фокус” Каква е кадровата обезпеченост във Вашата гимназия? Имате ли свободни места за учители?
Мариета Георгиева: Не, мисля, че всичко е комплектовано. Винаги сме имали достатъчно добро ниво на квалификация на учителите, с които работим. Смея да кажа, че нашите учители притежават достатъчно умения и знания не само в пряката си професионална област, а и в различни допълнителни сфери като работа и организация на дейности по проекти, чужди езици, информационни технологии, иновативни методи. Постоянно експериментираме различни начини на работа от различни колеги. Така че нямаме свободни места. Обявихме едно място по физическо възпитание и спорт. Нашата политика обикновено е в посока да подкрепяме ученици, които са учили в нашата гимназия и са я завършили и притежават духа, който съществува в гимназията. Колегата, който започна работа сега от 15 септември е наш бивш възпитаник. Очаквам, че той също ще допринесе за това да има повече млади учители и те да докажат, че се справят много добре.
“Фокус” В този ред на мисли, смятате ли, че учителската професия става по-привлекателна за младите хора?
Мариета Георгиева: Аз лично няма преки наблюдения или данни, които сама да съм събрала. Не бих казала, че има някаква промяна в погледа върху тази професия. Не мисля, че нещо се е променило в обществения статут. По принцип смятам, че това не е професия, а по-скоро е призвание. Това е дейност, която човек трябва да работи, посвещавайки себе си на работата. В същото време трябва да върши тази работа с много позитивна енергия, с много любов и желание. Има млади хора, които проявяват интерес със сигурност. Не мога да кажа дали са повече или по-малко. Принципно това, което чувам в общественото пространство е, че се задава много сериозна криза с покриване на нуждите от учители. Аз мисля, че тази криза не е само в образованието. Задава се изключително сериозна криза за осигуряване на качествена работна ръка в абсолютно всички сфери, на всички нива, не само на високо квалифицираните. Така че това по-скоро трябва да бъде държавна политика в посока задържане и поощряване на хората, на тези, които наистина работят, на тези, които наистина могат.
“Фокус” В края на нашия разговор какво ще пожелаете на вашите възпитаници и не само?
Мариета Георгиева: Не само на учениците, може би и на учителите, на родителите, на всички, които по някакъв начин се докосват до образованието...Искам да пожелая да се отнасят към тази идея, към всичко, което се случва в образованието позитивно, с много обич, с много желание нещата да бъдат по-добри, нещата да бъдат спокойни, да бъдат красиви и успешни. Усмивката и позитивизма са нещото, което могат да ни гарантират това. Дори сме си направили една шега в учителската стая – сложили сме си обявление, че съгласно разпоредбите на новия Закон, намръщените физиономии са забранени и всяка комуникация трябва да бъде позитивна, усмихната и спокойна, за да може да получим като резултат наистина нещо добро.
Галя ОКОВСКА

 
Видин - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook