X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Сливен - Интервю
 
Милена Чолакова: Осигурено е отоплението за детските и учебни заведения на територията на община Сливен и отоплителният сезон ще бъде посрещнат без притеснения
08.10.2016 14:37 / Сливен / Интервю
Милена Чолакова, директор на дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” в Община Сливен за приоритетите в работата на дирекцията и подготовката за зимния сезон.


Въпрос: Госпожо Чолакова, какви са приоритетите в работата Ви няколко месеца, след като встъпихте в длъжност?
Милена Чолакова: Основният приоритет в работата ми е промяната, която трябва да се случи в двете обществени сфери – образование и култура. От тази учебна година прилагаме новия Закон за предучилищното и училищно образование и пред нас са изправени редица предизвикателства в името на по-добри резултати в образователната сфера и потребностите на обществото. Убедена съм, че ще се справим, защото в нашите детски градини и училища работят много добри професионалисти и новите изисквания са съобразени с потребностите на времето, в което живеем. Образованието задължително трябва да е свързано и с предаване на културни ценности в обществото от поколения на поколения.
За мен е предизвикателство и промяната, която трябва да се случи в сферата на културата чрез въвеждане на нови дейности и разнообразяване на културния календар на общината.
Въпрос: Новият Закон за предучилищното и училищното образование предизвика ли трудности в работата на учителите?
Милена Чолакова: Всички нови неща са свързани с промяна в административните дейности, което създава неудобство на хората, които работят в съответната сфера, но когато промяната е необходима, усилията си струват. Създаването на нов закон беше изключително важен, защото не може да работим по закон за образованието от миналия век и да искаме да отговаряме на потребностите и развитието на обществото във всички сфери на живота. Промените в новия закон са в положителна посока.
Работила съм 16 години в сферата на образованието като учител, сред млади хора, и виждам как те се променят. По-възрастните хора не искат да приемат промяната, но тя се случва. Имаме съвсем нов модел на развитие на обществото не само в България, но и в глобален аспект.
Образованието и културата, като част от обслужващия сектор, трябва да са първи в новите промени. Законът е изключително важен и много ценен, но неговите резултати ще бъдат оценени след време. Да, имаме трудности. Има много нови наредби, промени в програмите на учебните планове. Прилагането им е един бавен процес, който със сигурност ще има добър резултат, защото трябва да бъдем адекватни на образованието в развитите страни в Европа.
Въпрос: Някои общини въведоха електронни системи за прием в детските градини. В Сливен това ще се случи ли?
Милена Чолакова: Поставили сме си задача в общината да въведем единна електронна система за прием в яслите, детските градини и първи клас, с която ще се премахнат проблемите със записването на децата и ще се облекчи работата на учителите и експертите в общината. С екипа ми работим в тази посока и търсим варианти. Тази седмица, на работна среща с директорите на учебните заведения в общината, беше представен програмен продукт, който освен осъществяването на електронен прием, предлага възможност родителите да получават информация за децата си и тяхното развитие. Бяха представени добрите практики в други общини, тъй като такава система е въведена в повечето от тях. Община Сливен изостава в това отношение и се създава изключително неудобство при осъществяването на приема на децата. Работим по уеднаквяване на правилата, съобразявайки се със специфичните особености на нашата община. Желанието ни е единната електронна система да се въведе през новата календарна година и съм убедена, че всички ще я приемат добре.
Въпрос: Учебната година вече започна. Учебният процес протича ли нормално навсякъде и има ли проблем с кадрите в училищата и детските градини?
Милена Чолакова: Учебният процес на територията на общинските учебни заведения протича нормално. В последните години се наблюдава тенденция за недостиг на кадри, особено в някои специалности. Дефицит на специалисти има по предучилищна и училищна педагогика, по география, история, английски и немски език. За съжаление, тази тенденция ще се задълбочава с годините. Искаме да работят млади хора, защото тези промени най-лесно се осъществяват чрез тях. Надявам се да успеем да ги мотивираме да останат в България. Във всички училища и детски градини, където има предучилищна подготовка, са осигурени учебниците и учебните помагала. На територията на община Сливен няма закрити учебни и детски заведения. Ние желаем да се направи преструктуриране на училищната мрежа, в която да се използва капацитета на всички училища по предназначение и да осигуряваме добър учебен процес.
Въпрос: Осигурено ли е отоплението?
Милена Чолакова: Да. Отоплението е осигурено и можем да посрещнем отоплителния сезон без притеснения. Също така ремонтните дейности в по-голямата част от учебните и детски заведения приключиха.
Въпрос: Ще има ли промяна на събитията в културния календар?
Милена Чолакова: Бих желала да се заложи оптимизация на събитията, като има по-малко мероприятия, но с по-голяма обществена активност и с по-голяма значимост за хората. Многобройните събития не означават качество. Надявам се промяната да се усети при изготвянето на новия културен календар за 2017г. Предполагам, че той ще бъде много по-различен отколкото досега. Става въпрос за оптимизация на разходите – правят се събития, които да се харесват на голяма част от хората. Всичко, което се прави в нашата дирекция, е с решения, които се вземат колективно, след изготвяне на предложения и тяхното обсъждане.
Въпрос: Работите ли добре с културните институти в общината?
Милена Чолакова: Имаме много добри отношения с тях. Те също са настроени добре за тази промяна.

 
Сливен - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook