X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пловдив - Интервю
 
Д-р Емил Кабаиванов: Без вяра, без култура, без образование, не е възможно да има истинска свобода на личността
01.11.2016 15:43 / Пловдив / Интервю
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, в интервю за Радио ''Фокус'' - Пловдив за националния и будителски дух на карловци и измеренията му в днешни дни.

Водещ: Карлово си остава люлка на възрожденския дух, на будителския дух. Какви са днешните измерения на този дух?
Емил Кабаиванов: Многообразни. Не могат да бъдат изказани с една дума или с едно изречение. Вчера следобед имахме ритуал по полагане на пръст от Клисура, която отдаде своята саможертва на 400 загинали в Априлското въстание и беше опожарена, в навечерието на празника на Народните будители. Защо казвам това? Защото и тези хора, жертваха своя живот и поставиха на риск живота на своите близки. Защо? Защото това беше необходимо, за да се покаже на Европа и на света, че България трябва да бъде свободна. Ето, тези хора са също народни будители. Това е едно от нещата, които всеки един българин трябва да знае и да помни всеки ден, не само на 1 ноември. Но има и народни будители, които са личности, израснали не толкова със саби и пушки в ръка, а по-скоро книжовници, дейци на образованието, на културата. Техните имена също трябва да помним и да знаем, защото без вяра, без култура, без образование, не е възможно да има истинска свобода на личността и България да бъде наистина силна и независима.
Водещ: Но как Карлово пази националния дух? Това ми се искаше да кажете?
Емил Кабаиванов: Карлово пази националния дух не само в днешния ден. Той го пази всеки ден, защото това за мен е истинската работа на всеки един, който нарича себе си родолюбец или патриот, както и да бъде. Ние имаме десетки карловци, които са дали своето благотворно влияние върху възстановяването на българската държавност, като започнем от Апостола Левски, като минем през д-р Иван Богоров, издател на първия български вестник, като минем през известния български деец на образованието, възпитал и дал отражение и върху живота на Георги Сава Раковски, и на Левски – Райно Попович, говорим за създателя на съвременния български театър д-р Иван Попов, създателят на Търговско-промишлената палата на София Иван Грозев и кмет на София, братята Евлоги и Христо Георгиеви – най-големите дарители. Мога да изброявам още много имена, но тези са знакови. Това е емблемата на нашия роден град Карлово.
Водещ: Можете ли да посочите будители в днешно време, кои са днешните будители?
Емил Кабаиванов: Знаете, че отговорът на този въпрос може да бъде много примамлив и лесен – да или не. Първо да кажа, че както са казали древните философи, никой не е пророк в собственото си село. Т.е. будителите, които оказват влияние върху живота ни днес, вероятно ще бъдат оценени от поколенията след нас. Така се случва в историята, така ще се случи и сега. По-важно е всеки един гражданин да има самочувствието и съзнанието, че трябва да даде малко от себе си, за да запазим българския дух жив, силен и да гарантираме бъдещето на нашата държава. За мен това е по-важно, отколкото да назова едно, две или три имена в съвременността. Тези имена историята ще ги постави на заслужените им места.
Водещ: Все пак Карлово има нещо, което действа заразяващо, когато става въпрос за национален дух, за националност. На какво се дължи това Карлово да бъде винаги пример и да зарязаха с такъв дух?
Емил Кабаиванов: Първо на възпитанието, което всяко едно карловско семейство има, с една почит и дълбоко преклонение пред дейците на българската национална революция, пред дейците на българския дух и образование – това го има във всяко карловско семейство. Другото е историята, която е навсякъде край нас. Който познава добре историята и извлича поуките от нея, той ще има и добро бъдеще. Говоря тук и за държавата като цяло. И разбира се, това което правим ние заедно с обществеността, за да бъде почетен, уважен и припомнен всеки един, който е отдал своя живот и който е оставил диря в развитието на Карлово и на България.
Водещ: Какво е отношението на карловци към мигрантите, към хората, които носят друга вяра?
Емил Кабаиванов: Мигрантите не е задължително да бъдат само хора, които са друговерци, да го кажем, т.е. нехристияни, защото знаете, че има и християни. Проблемът е с един по-широк поглед трябва да гледаме върху него. При всички случаи във времената, в които българските граждани не усещат достатъчната грижа на българската държава за тях, те са притеснени затова, че ако дойдат други хора отвън и при това положението, което не е това, което всички искаме и се стремим да бъде по-добро, ще се подобри. Напротив. Има рискове и за икономиката, рискове за сигурността на всеки един гражданин и рискове пред държавата, като се има предвид че от юг ние имаме една съседка, няколко пъти по-голяма от България с много мигранти и с един потенциален риск от един надигащ се паносманизъм и ислямизъм – всичко това са рискове, които ни карат да бъдем загрижени и да искаме общността, към която принадлежим – ЕС, да има една по-твърда и ясна политика за защита на границите на общността и политика, която да дава възможност България да защити своята независимост. Това мога да кажа. Иначе, ако изпаднем в коментара на дребнотемието и ежедневното дребнотемие, не ми се ще да вървим в теми крайни като тези, които се бият в гърдите какви големи националисти са. Родолюбието и патриотизмът се проявяват всеки ден. Човек трябва да бъде и по-разсъдлив. Пак казвам – общоевропейска гаранция. България също трябва да има подкрепата и да гарантира, и да успокои българските граждани, че няма да има сериозна криза с мигрантския поток, който може да се насочи към България.
Водещ: Поотделно общините у нас се надигат срещу мигрантите и построяването на лагери за тях. В това отношение вашата община имате ли някакво решение?
Емил Кабаиванов: Нарочно решение на Общинския съвет няма. Но знам настроенията на карловци, на жителите на общината, които са загрижени и притеснени и по-скоро не биха желали на територията на Карловска община да се изграждат каквито и да било центрове за настаняване на бежанци, защото пак казах и без това положението на гражданите не е най-доброто или не е добро и те се притесняват, че един проблем повече ще намали възможността да бъдат решавани техните проблеми.
Водещ: Има ли такива индикации, че може да се случи?
Емил Кабаиванов: За момента нямам такива индикации. Никой не е водил от държавните институции разговор с мен.
Водещ: Но вие превантивно го казвате?
Емил Кабаиванов: Да. Аз го казвам превантивно, защото се срещам всеки ден с карловци и си говоря с тях. Те не са крайни, но са притеснени и загрижени. И по-скоро за тяхно спокойствие биха желали това да не се случва.
Цветана ТОНЧЕВА

 
Пловдив - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook