X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
София - Интервю
 
Инж. Георги Златев, АПИ: Всички фирми са в готовност за първия сняг, взети са допълнителни мерки заради ремонтите на АМ „Хемус“
02.11.2016 11:33 / София / Интервю
Инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Започна акция „Зима“. Пътните полицаи ще проверяват шофьори, пешеходци и пътници, а от първи ноември се въвежда и зимното поддържане на републиканските пътища в страната. Готови ли са снегопочистващите фирми за първия сняг, ще има ли проблеми по магистралите, където продължават част от ремонтите? Тези въпроси ще зададем на инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в Пътната агенция. Готови ли са всички фирми в страната с техника и смеси за обработка на пътищата и в очакване на първия сняг?
Георги Златев: Като резултат от проверките, които извършихме миналата седмица и продължават вече в режим на зимно поддържане през тази седмица, можем да кажем че фирмите имат готовност с необходимите материали за посрещане на зимата. Това са сол, пясъчно-солни разтвори, други химикали, които се използват при по-ниски температури. Механизацията, която ще бъде използвана, това са над 3000 снегорина, приведена е в готовност за почистване на сняг, така че надяваме се да бъде създадена една по-добра организация от предишните години и да се справят по-добре с почистването на снега.
Водещ: Синоптиците все още не предупреждават за сняг, но времето е студено, възможни са вече заледявания, образуване на слани. Това означава, че фирмите трябва да са в готовност вече и за осигуряване на безопасно шофиране по високопланинските пътища и проходи, нали така?
Георги Златев: Точно така. С навлизането в зимния сезон среднодневните температури падат, което води до понижаване температурата и на самите настилки. Това води до образуването сутрин на тънък лед, който може да предизвика затруднения при движението с летни гуми, тъй като те са предвидени за експлоатация при доста по-високи температури. Това, което и колегите от Пътна полиция предложиха като законово изискване, е да започнат подмяната на летните гуми със зимни, които са пригодени за работа при такива ниски температури. Въпреки всичко, точно заради въведения режим за зимно поддържане, както и Вие казахте, във високопланинските проходи поддържащите фирми правят периодични наблюдения и при необходимост по-усойните участъци се обработват превантивно срещу такова заледяване.
Водещ: Както казахте, инж. Златев, 3000 снегорина са в готовност да осигурят зимното поддържане на републиканските пътища в страната. Колко средства са предвидени тази година за зимно почистване и как ще бъдат разпределени тези пари?
Георги Златев: Тази година бюджетът за зимно поддържане е отворен. Целият бюджет, който се осигурява на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ първо се разпределя за зимния сезон, т.е. за разходите, които са необходими за осигуряване проходимостта на пътищата при зимни условия. След това остатъкът се разпределя за текущия ремонт на пътната мрежа, така че изцяло е осигурено зимното финансиране. Като пример мога да кажа, че в последните няколко години средно зимното поддържане струва около 60 милиона лева, които разбира се и за този зимен сезон средствата са напълно осигурени.
Водещ: Очаквате ли някакви проблеми, свързани с ремонтите, които продължават по АМ „Хемус“? Какви мерки се взимат?
Георги Златев: Наистина ремонтите на двата тунела „Витиня“ и „Ечемишка“ за съжаление ще продължат и през зимния сезон. Това, което сме предприели като организация, е да бъде завишен обемът на машините, които ще поддържат този участък, а също така и алтернативното трасе, което през по-голямата част от ремонта също се използваше до момента през пътния възел „Витинска река“ до Ботевград, също ще бъде завишено изискването и ще бъде осигурено като алтернативно трасе. Призоваваме водачите в този участък да се движат със съобразена скорост и спазвайки изискванията, да не предприемат движение по аварийните ленти, което излишно затруднява, а понякога е изключително рисковано и не позволява придвижването на снегопочистваща техника до участъци, в които има затруднения. Също така специално в тези участъци заедно с колегите от Пътна полиция коментирахме, че ще бъде завишен и контролът върху състоянието на самите превозни средства, тъй като знаете че на магистралата в петъчните и неделните дни има струпване на изключително много автомобили и е достатъчно само един или два неподготвени за движение при зимни условия автомобили да аварират или да са с неподходящи гуми, за да затруднят движенето на всички останали редовни пътници.
Водещ: Дано наистина да няма предпоставки, да няма проблеми по магистралите и там, където продължават ремонтите. Каква е равносметката, инж. Златев, за миналата година? Колко фирми всъщност са санкционирани, в какъв размер са глобите? Има ли положителна тенденция все пак към намаляване на този тип нарушения на фирмите?
Георги Златев: Можем да кажем като равносметка за миналата година, че са наложени санкции за над 800 хиляди лева, като 13 са фирмите, които са претърпели санкции. Бих искал да отбележа, че в повечето случаи се касае за неподготвени единични бройки машини, които за щастие не са довели до сериозни затруднения. Въпреки всичко обаче, санкциите, които налагаме, са нашето желание да се подобри организацията във фирмите и някои дребни детайли, водещи до затруднения при пътуването, да бъдат изчистени. Като тенденция може спокойно да кажа, че определено санкциите имат положителен ефект и всяка година забелязваме модернизация на снегопочистващата техника, използване на все по-съвременни технологии за самото снегопочистване. Така че се надявам тази година санкциите да бъдат по-малко, респективно причините за санкции да са по-малко.
Водещ: Да сме спокойни, че са взети мерки, така че да не се повтаря ситуацията от миналата година в една Северозападна България, например. Ще ни припомните ли, инж. Златев, съвсем накратко четирите нива на зимно поддържане на пътната инфраструктура?
Георги Златев: Разбира се. Първото ниво „А“, което се отнася за автомагистрали и първокласни пътища, изисква по време на снеговалеж върху пътната настилка да има до 3 см сняг. Когато имаме снеговалеж, движението на автомобилите да става при 3 см допустима пухкава снежна покривка. При движение при такива условия летните гуми няма как да се справят и автомобилите да преодолеят наклоните, които са по републиканската пътна мрежа. Точно заради това е важно всеки тръгнал на път при зимни условия, да прецени своята подготовка. Дали неговите гуми са подготвени, дали има налични вериги и въжета, тъй като се случва шофьорите, водачите да се объркат, да изпуснат някой завой, да се наложи да попаднат в ситуация, да се наложи да помогнат на свой колега, което е особено важно в зимните месеци, така че е силно препоръчително поне към момента да се ползват зимните гуми. За следващото ниво „Б“ е допустимо до 5 см сняг при снеговалеж. И при двете следващи нива „В“ и „Г“ е допустимо съответно 8 и до 10 см. Важното обаче е да се каже, че даже за най-високото ниво „А“ два часа след спирането на снеговалежа трябва да бъде осигурена пътна повърхност, която е без сняг. Т.е. след като спре снеговалежът, тогава вече имаме като задължение да приведем например автомагистралата до т.нар. „черно“, което се постига с достатъчното ангажирана техника. Отново призовавам водачите да тръгнат на път само с подготвени автомобили и особено, когато се казва и по медиите и чрез вашите радиостанции, тъй като това е информационният поток, който се получава в автомобилите, да преценяват своите възможности, възможностите на автомобила и да изчакват именно тези няколко часа до спирането на снеговалежа, подготовката на пътищата и тогава да пътуват при едни по-комфортни условия.
Водещ: За финал на нашия разговор, инж. Златев, каква е равносметката за ремонтите през тази година? Казахме продължават част от тях по магистралите, но все пак колко средства и за колко километра пътища говорим през 2016 г.?
Георги Златев: През тази година бяха осигурени целеви средства с решение на Министерски съвет, благодарение на отпуснатите над 140 милиона бяха ремонтирани над 330 км пътища. Това бяха основно пътища в Северна България, като с изключение на ремонта на първокласния път от Видин до Монтана, всички останали пътища бяха от третокласната пътна мрежа. От нашите наблюдения и статистика, която се води, имаме информация, че това са пътища, които се намират в най-лошо състояние. Именно заради това тези средства бяха инвестирани и се надявам, че хората ще оценят всичко, което беше изпълнено през тази година. Разбира се, надяваме се тази тенденция да продължи и следващата година да имаме осигурена финансова възможност да продължим с тези ремонти. Разбира се нашето желание е да бъде в по-голям мащаб.
Водещ: Готови са фирмите за зимно поддържане на пътната инфраструктура. Остава отговорността на всички водачи да се движат внимателно, да подготвят автомобилите си за шофиране в зимни условия, да сменят гумите и наистина да бъдат внимателно и толерантни на пътя.
Георги Златев: Отново само да призова шофьорите, когато нямат детайлна информация, предварително получена, биха могли да я получат от нашето мобилно приложение „Лима“, което е напълно безплатно, или на нашия телефон 0700 130 20, който работи 24 часа в денонощието.
Албена ИВАНОВА

 
София - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook