X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пловдив - Интервю
 
Мирослав Василев, ръководител на ансамбъл „Розова долина“ - Карлово: Читалищата са съвременните будители на България
02.11.2016 18:12 / Пловдив / Интервю
Мирослав Василев, хореограф и ръководител на ансамбъл „Розова долина“ в Карлово, в интервю за Радио "Фокус" - Пловдив, за приноса на читалищното дело и читалищните дейци в рамките на съвремието:

Фокус: Народно читалище „Васил Левски-1861г.” в Карлово отбелязва 155-годишен юбилей. На 11 май 1861 година, по думите на летописеца, “младите жители на града, разпалени от родолюбиви чувства и за по – добър успех на просвещението”, основават първото читалище в Карлово, чийто наследник и правоприемник днес е Народно читалище “Васил Левски-1861г.”. Какво означава читалището за Карлово и как то е вплетено в линията на съдбата на карловци?
Мирослав Василев: Жителите на Карлово се обединяват от силите на духа и припомнят на българското общество, че неговото изграждане и развитие започва именно в читалищата, а то като институция днес стои стабилно със своята основополагаща мисия за бъдещето. Това е едно читалище като храм, който подхранва таланта, поощрява и подкрепя творчеството. Ако погледнем назад към годините, карловци са сред първите възрожденски основоположници, които правят първата крачка с нашето читалище и неговата мисия, която продължава и днес, а именно да обединява и да събира хората в една от най-големите културни институции на територията на Карловска община. А читалище „Васил Левски - 1861 г.“ вече 155 години е достоен продължител на будните и родолюбиви карловци, които през това време положиха началото на читалищното дело в града. Вече 155 години читалището съхранява традициите и фолклора, запазва ролята си на важен за града и общината културно-просветен институт. През всичките тези години читалището е запазило най-доброто от традицията, искрата на таланта и творчеството. То е пример за популяризиране на ценностите на българската култура и българския дух.
Фокус: Успява ли читалище „Васил Левски – 1861 г.“в Карлово да обединява хората с буден дух и днес, в рамките на бездуховно ежедневие?
Мирослав Василев: Самият факт, че към читалището днес работят няколко колектива на любителското художествено творчество е показателен, че именно то успява да събира над 100 изпълнители от различни поколения – от 5 до над 50-годишни самодейци. Те показват талант, спяват гласове, хващат се един за друг в танцовите състави и чрез своето изкуство показват таланта и мисията на българското читалище. В читалището функционира един от най-старите състави - читалищния театър „Елена Снежина“. Имаме смесен хор за школувано пеене „Маестро Георги Атанасов, школа по пиано, детска фолклорна формация „Розова долина“ – млади изпълнители на народни песни. В читалището действащо е и вокално трио за изпълнение на градски шлагерни песни „Импресия“. Разбира се, функционират и най-големите по численост състави – това са детския танцов състав и фолклорния ансамбъл „Розова долина“, където се обучават и възпитават над 70 танцьори от най-малките до най-големите.
Фокус: Достатъчно ли е финансирането за нормално функциониране на читалището? Как осигурявате средства за съществуване на школите по изкуствата в читалище „Васил Левски – 1861 г.“?
Мирослав Василев: За никого не е тайна че читалищата не са в добро финансово състояние. Но все пак, благодарение на настоятелството, на усилията на организаторите и ръководителите, то успява да намери средства за поддържане на тези школи по изкуствата. Изкуство не се прави без финансиране, а за да създадеш един стойностен творчески продукт се изисква по-сериозен финансов ресурс. Имаме и подкрепата на Община Карлово и на различни спонсори. Читалището работи и по съвременни проекти, които носят допълнително финансиране. Ние разчитаме на съмишленици и радетели, които имат отношение към нашите състави, защото те са представителни не само за Карлово, а и за територията на цялата община. През годините съставите и дейците са носители не само на национални, но и на международни награди.
Фокус: Днес обикновено си задаваме въпроса кои са съвременните будители. Какъв е вашият отговор?
Мирослав Василев: Ако трябва отново да погледнем към читалището, именно то изпълнява ролята на това съвременно будителство, неговата мисия още в първите месеци преди 160 години, когато са създадени първите читалища преди Освобождението в България. Аз лично смятам ,че будителството днес откриваме именно в тези читалищни дейци, радетели и изпълнители. Всеки един от тях е с различна професия, но тях ги обединява именно това себеотдаване към изкуството и традицията, което мисля, че е уместно да го отнесем към съвременното будителство.
Тони МИХАЙЛОВ


 
Пловдив - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook