X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
София - Интервю
 
Диана Йорданова, ГЕРБ: Бюджетът за 2017 година предвижда повече средства там, където има реформа
04.11.2016 10:49 / София / Интервю
Диана Йорданова, народен представител от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Бюджетът за 2017 година беше приет на първо четене от ресорната парламентарна комисия. Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене и бюджетa на НЗОК за следващата година, както и този на Държавното обществено осигуряване. Най-общо заложен е дефицит от 1,4% от БВП, растеж между 2,5% и 3%. Очакванията са за намаляване нивото на безработицата, увеличава се минималната работна заплата от догодина, ще плащаме и с 1% по-високи вноски за пенсия. Това са само част от акцентите в бюджетите за догодина. Подробностите ще научим от Диана Йорданова от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Кои са основните приоритети в новия бюджет за 2017 година и как правителствените приоритети като образование, здравеопазване, отбрана намират отражение в него?
Диана Йорданова: Характерна черта на Бюджет 2017 е, че той действително гарантира ръст на доходите, на капиталовите разходи, на икономиката, и разбира се, с основни приоритети, които сме заявили, е постигнато едно изключително трудно предизвикателство за справянето с изключително сложната задача при намаляващ дефицит, както вие подчертахте, и запазване на данъците, да се сместят всички приоритети в него, а именно: „Отбрана и сигурност“ увеличение с около 800 милиона лева, за да може да изпълним основните си ангажименти, които сме поемали пред нашите партньори, да развием боеспособността на функциите за отбрана на страната; в сектор „Образование“ 230 милиона, както вече бяха обявени от премиера Борисов повече, но тук искам да допълня и 320 милиона по програма на ЕС, средства, които също ще бъдат допълнително отпуснати на сектор „Образование“; здравеопазването ще получат 270 милиона повече, социалната сфера и социалните грижи 430 милиона. Мога да продължа да изреждам но тук същественото, което трябва да кажа, е заложеното увеличение на всички разходи с около 3,5 милиарда лева, което е невиждано от 10 години насам, за което трябва да отдадем своя респекти и уважение към Министерство на финансите и въобще политиката на правителството на господин Борисов.
Водещ: Можем ли да обобщим така: където има реформа ще има и повече средства?
Диана Йорданова: Точно така. Парите се дават там, където секторите са започнали да се реформират и продължат с още по-ускоряващо темпо през следващата година.
Водещ: Пленумът на ВСС обаче не е съгласен с проекта на бюджет на съдебната власт за 2017 година в частта на разходите.
Диана Йорданова: Това не е за първа година. Разбира се ВСС винаги иска по-голям бюджет, но ние считаме, че с увеличението, което ние всяка година им даваме, има още какво да се желае по отношение на реформата в съдебната система. Да, тя започна, гласувахме доста промени през изтичащата вече година, но от тях се очаква малко повече.
Водещ: Какво е значението, госпожо Йорданова, на това, че не се очаква да има нов държавен дълг? На какво се дължи това като си спомняме заложеното в бюджета за 2016?
Диана Йорданова: Заложеното в бюджета за 2016 година само да припомня беше гласуването на 3-годишната програма за поемане на дълг. В тази 3-годишна програма за 2017 година предвижданията са, че евентуален лимит на външен дълг може да бъде сумата от 1,2 млр., но пак повтарям, в рамката на 3-годишната прогноза. Характерното обаче действително за този бюджет е, че за първи път не само ние ще си изплатим задълженията, които имаме, а и като цяло нетното финансиране на държавния дълг ще намалее с 1,9 милиарда лева. Как се получава това? Заделеният от правителството фискален буфер през 2016 година служеше като евентуална застраховка за запазване стабилността на банковата система, за преодоляване на евентуални неблагополучия от стрес-тестовете. Виждаме обаче, че всичко мина нормално като анализ и проверка и ще бъде използван за плащания през месец юли на 2017 година на емисия еврооблигации в размер на 950 милиона евро, с което изцяло отпада нуждата от поемането на нов външен дълг през 2017 година. Това е всъщност и причината и като цяло наблюдаваме и намаление на дълговата позиция на България с близо 2 милиарда лева спрямо 2016 година.
Водещ: Какви са шансовете за затваряне на дефицитите от последните години?
Диана Йорданова: Да, това е сериозно предизвикателство, както вече сме обявили това е и целта на 3-годишната бюджетна рамка, приета през предходната година. Тази година 2016 действително ще завършим на нулев дефицит, но сме длъжни за следващата година да се съобразим с реалностите и затова в крайна сметка залагаме един дефицит от порядъка на 1,4% от БВП. Предизвикателствата действително пред по-бързото свиване на дефицита са две: разходите няма как да се свият толкова бързо, от една страна, а от друга страна, през следващите години на нас, както и на всички останали европейски, ще се наложи да ускорим усвояването на средствата от ЕС, т.е. ще бъдат нужни пари за съфинансиране и авансови плащания. Това на практика е основната причина за залагането, макар и на минимален дефицит.
Водещ: Бързо преминаване и към социалните теми, социалните измерения на бюджета. Кои са ключовите промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване и ще успее ли с пенсионната реформа да бъде преодолян дефицитът в държавната пенсионна система?
Диана Йорданова: Виждате, че реформата вече дава своите резултати, макар и в своето начало. Почти на половина са финансиранията от държавния бюджет в системата на ДОО и съответно финансирането от социални вноски. Това дава своето отражение, плюс, както вече споменах, допълнителните средства, които се дават в този сектор. Там имаме увеличение с около 35%, които в парично изражение са около 430 милиона, но се дават, защото действително реформата там работи. Това също пък дава своето отражение, защото доходите от труд през следващата година според нашите прогнози ще нараснат с още 5,5%, като тук е много важно да уточним, че доходите от труд ще изпреварят повишаването на цените, така че в хората ще останат доста повече средства за разходване и въобще за потребяване. Изключително ниски нива на безработица за следващата година от 7,3%. Вчера, ако не се лъжа, излязоха последни данни на изследвания в ЕС и ние се нареждаме на едно от челните места по най-ниска безработица. Всичко това е отражение на реформите, които се правят в системата на Държавното обществено осигуряване и като цяло в социалната сфера.
Водещ: Продължава да се увеличава минималната работна заплата, но как може да се стимулира жизненият стандарт на младите специалисти, например?
Диана Йорданова: Да, така е. Тя се увеличава за тази година, следващите две ще бъде замразена. За младите хора първото предизвикателство пред нас е да бъде завършена реформата в системата на образованието, съответно на висшето образование. За да могат те да получават доходите, които очакват, след като завършат своето образование, да може от друга страна бизнесът да ги припознае като своите кадри, които са им нужни за съответния процес, е нужно те да бъдат високо образовани, с качествени познания, така че да могат по-лесно да се реализират на пазара на труда. Предизвикателствата пред нас са няколко и действително тръгват от ниските нива. Не напразно и в системата на образованието, както вече споменахме ще бъдат вложени над 550 милиона лева, за да може там реформата изключително бързо да се ускори, да се приложи Законът за училищно и предучилищно образование, който приехме, за да може да се приложи Законът за професионалното образование, така че действително младите хора да получат едно качествено образование, а от там и съответно достатъчно адекватно заплащане.
Водещ: Ще разполагат ли общините с една по-благоприятна бюджетна рамка за 2017 година или местната власт ще трябва да разчита повече на себе си и на събираемост?
Диана Йорданова: Местната власт винаги е трябвало да разчита на по-висока събираемост, която да реализира, защото това касае живота на всички граждани в съответната община, но добрата новина е, че тази година действително от доста време насам има около 10% завишение на средствата, които се отпускат на общините под формата на субсидии, на капиталови разходи. Винаги може да се иска повече, но нека да бъдем реалисти и да кажем, че действително в този проектобюджет за 2017 година, всяка една сфера, в която се вижда, че се правят реформи, и че има желание това да се случва, съответно намира своето място.
Албена ИВАНОВА


 
София - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 “Встреча в сыре”
Предаване за руска музика. Касае най-вече руската бардова музика, но не се подминават и новите музикални достижения. Предаване за големите руски изпълнители, за връзките между българските и руските музикални и духовни традиции, предаване за историята, която вдъхновява написването на песни за конкретни събития и герои. Открита линия за слушатели 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook