X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
София - Интервю
 
Доц. Александър Маринов: Дебатите между опонентите в тази предизборна кампания бяха напълно достатъчно
04.11.2016 18:31 / София / Интервю
Политологът доц. Александър Маринов, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.


Водещ: Буквално броени часове остават до изборите за държавен глава и до референдума. Отговори ли обаче кандидатпрезидентската кампания на очакванията на избирателите? Темата ще коментираме с доц. Александър Маринов, политолог. С какво ще запомним тази кандидатпрезидентска кампания?
Александър Маринов: С едно доста рядко срещано приближаване към същността на мажоритарния тип избор. Имахме възможност да видим, да сравним различни кандидати, много различни по основните важни качества. И в този смисъл аз съм оптимист за това, че изборът с едно на ум или с отчитане на качества на хората и пригодността им за дадена позиция ще бъде един добър избор и българското общество е способно да прави такъв избор.
Водещ: Коя беше голямата изненада в тази кампания?
Александър Маринов: Разбира се, Румен Радев, защото това е човек, който е абсолютно нетипичен, едно явление, един човек, който не е бил в политиката, а се представя много убедително. Всички други са политици от кариерата и общо взето се представят неубедително. Това е моята преценка на експерт, а не защото харесвам Радев. Няма как да не говоря за това, иначе какво да ви кажа?
Водещ: Да направим оценка на самата кампания, как не видяхме и не чухме в настоящата кампания?
Александър Маринов: Всичко видяхме и чухме общо взето, което би ни било нужно, за да вземем решение. Според мен какво повече можем да очакваме – достатъчно говориха кандидатите, общо взето сме наясно с това какво могат и какво предлагат, остава да вземем решение, аз не знам какво друго изискване можем да имаме към кампанията. Не виждам какво повече бихме могли да искаме.
Водещ: Например много се завъртя в публичното пространство, че няма достатъчно дебати?
Александър Маринов: Дебатите биха имали смисъл, ако са организирани по друг начин. Първо, никъде по света няма дебати между 7 или 8 души. Вие виждате всеки опит да участват повече от трима води до един хаос, който с нищо не помага за информирането на обществото. По света дебати водят двама обикновено, рядко повече. Всъщност какво би променило, ако всичко това, което те говорят, го говорят помежду си, какво би променило това, да видим кой има по-големи реторични качества и може да надмогне над другия, ние не ги избираме за говорители, за ритори в някаква публична институция, ние знаем какви са техните виждания. Сега ще имаме след първия тур още един дебат, ще сравним още веднъж, но според мен значението на тези преки дискусии, диспути се надценява.
Водещ: Тоест да разбирам, че вие адмирирате поведението на първите двама според социологическите проучвания, които предпочетоха да водят дебат само между тях двамата, без да участват с други кандидати?
Александър Маринов: Адмирирам е силно казано, но напълно го разбирам, тъй като нищо не биха спечелили гражданите, не говоря за тях. Да не давам оценки, но поне един от двамата не би имал от какво да се притеснява от участие е дебата, но какво биха спечелили хората не знам. Още повече вижте, какво би променило този дебат – нещата са напълно ясни, балотажът е ясен, оттам нататък вече какво ще става не знаем, какво да промени дебатът, не виждам смисъл и не виждам какво толкова се тръшкат кандидатите, които имат много малки шансове.
Водещ: По-скоро интересна или по-скоро скучна беше тази кампания?
Александър Маринов: На мен лично тази кампания ми беше интересна определено, защото се надявам, че започна промяна, която е необходима на страната.
Ева БРАНИМИРОВА


 
София - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook