X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Шумен - Интервю
 
Светлин Бонев, областен управител на Търговище: Проверени са 29 язовира, речните легла на четири реки и корекциите на река Черни Лом в района на село Априлово, село Кардам и град Опака
06.11.2016 15:07 / Шумен / Интервю
Светлин Бонев, областен управител на област Търговище, пред Радио „Фокус”- ШуменФокус: Г-н Бонев, извършена ли е есенната проверка на водните обекти на територията на област Търговище и какви са резултатите?
Светлин Бонев: Два пъти в годината се извършват проверки на потенциално опасните водни обекти на територията на областта. Първата проверка се извършва в периода април- май, а втората през месеците септември и октомври. Тази година проверките се осъществяват от Междуведомствена комисия, назначена с моя заповед от 4 април 2016 година. В комисията участват експерти от Басейнова дирекция, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОСВ, „Напоителни системи, ОД на МВР, ОД „Земеделие“, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и от областната администрация. При осъществяване на проверките се изготвят констативни протоколи, в които се отразява текущото състояние на водните обекти, като за констатираните нередности и недостатъци се правят предписания, съответно със срок на изпълнение и отговорната администрация. Есенната проверка започна на 10 октомври и приключи на 21 октомври, проверени са 29 язовира, речните легла на четири реки и корекциите на река Черни Лом в района на село Априлово, село Кардам и град Опака. На територията на град Търговище-16 язовира, в община Попово- 8 язовира, в община Омуртаг- 4 и 1 язовир в община Антоново. От проверените 29 язовира, 13 са включени в списъка на потенциално опасните водни обекти на територията на областта. Всички бяха щателно проверени. Констатира се, че 12 от тях са изправни, 1 е в неизправно частично работоспособно състояние. Това е язовир „Руец“, който от няколко години има проблеми, както с входящата шахта на основния изпускател, а се оказа след направената проверка на 12 октомври, е в неизправно състояние и кранът на основния изпускател. Комисията е направила предписание на собственика на язовира да се отремонтира кранът на основния изпускател в срок до края на годината, предвид обемът дейности, които следва да бъдат извършени. Язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи“, ЕАД- клон Долен Дунав, по традиция се поддържат в добро хидротехническо състояние. На тези язовири има назначен персонал за обслужване и поддръжка, а на по-значимите и денонощна охрана. В добро хидротехническо състояние се поддържат и язовирите общинска собственост, с изключение на тези в община Омуртаг. В изключително лошо състояние е язовир „Омуртаг“. Сухият и мокрият откос на язовирната стена, не е почистван от години и в момента там се наблюдава, освен храстовидна, вече и дървесна растителност, което е недопустимо. Направено е предписание да се почистят откосите в срок до 30 ноември тази година. Надявам се, че след изтичане на срока, експертите от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, ще извършат последваща контролна проверка и при неизпълнение на предписанията ще бъдат наложени санкции на собственика, съобразно дадените им правомощия от Закона за водите и Закона за защита при бедствия.
Фокус: А какви са констатациите по отношение на проводимостта на реките?
Светлин Бонев: Относно проверените речни легла на реките и деретата в област Търговище, също бяха изготвени констативни протоколи и дадени предписания за изпълнение от областния управител за почистване и осигуряване на проводимост на следните участъци- участък на река Черни Лом в извънурбанизирана територия, Дарвин дере в извънурбанизирана територия, участък на река Дриновска също в извънурбанизирана територия, участък от Казъларско дере, участък от река Дългачка и участък от река Врана. За участъците от река Дългачка, Врана и Вардунско дере са осигурени средства тази година и фирма изпълнител работи в река Врана и скоро ще приключи почистването на речното легло. До края на годината ще продължи своята работа по останалите два участъка. За другите участък и от реки ще се кандидатства за отпускане на средства пред Министерски съвет, за довършване на почистването на речните легла и осигуряване на необходимата проводимост, като това съответно ще започне от 2017 година. Към момента това са констатациите направени от Междуведомствената комисия, такова е състоянието на водните обекти, успокоително е, силно се надяваме да няма природни катаклизми и да изкараме спокоен зимен сезон. Единственото изключение, което притежава областна администрация и община Търговище е язовир „Руец“, където тази година положихме много усилия да отстраним всички проблеми.
Фокус: Как може да се реши там проблемът?
Светлин Бонев: Собственик е Сдружение за напояване, направени са няколко проверки, специалисти обследваха стената, заедно с изпускателя, бяха наети и водолази, нивото се изпуска за да може да се стигне до кота изпускател, за да може да се навлиза, да се почисти и да се смени кранът.
Фокус: Каква е готовността за работа при зимни условия?
Светлин Бонев: Премина срещата с общински и държавни институции във връзка с подготовката на общините за зимния сезон. Държавните институции декларират готовност за работа през зимата. Две от общините в областта имат сключени договори за почистване на общинската пътна мрежа, другите три са в процедура. До сключване на договорите имат договорки с участниците и със старите изпълнители, при необходимост, снегопочистването да започне преди сключването на договора. Очаквам до края на месеца, тези три общини да сключат договори за почистване на общинската си пътна мрежа.
Ивелина ИВАНОВА
 
Шумен - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook