X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Бургас - Интервю
 
Д-р Таня Макшева, РЗОК-Бургас: 18 343 пациенти са регистрирани чрез пръстов идентификатор от въвеждането на системата в областта
14.11.2016 15:50 / Бургас / Интервю
За регистрациите с пръстовия идентификатор Радио „Фокус” – Бургас разговаря с д-р Таня Макшева, директор на РЗОК-Бургас.

Фокус: Д-р Макшева, как работи системата за пръстовите идентификатори седмица след задължителното й въвеждане?
Д-р Таня Макшева:Системата работи добре. Далеч съм от мисълта да казвам, че работи без грешки или без затруднения в лечебните заведения, но темпът на изчистване на грешките и броят на регистрациите са в положителна посока. От началото на въвеждането на регистрационната система, т.е. от преди 1-ви ноември до сега, имаме регистрирани 18 343 пациенти като регистрираните събития, т.е. хоспитализации и дехоспитализации, са двойно повече, което е логично. В момента в лечебните заведения общо работят 91 броя регистрационни устройства, което спомогна за намаляване на опашките в УМБАЛ – Бургас и в някои други болници. От 1 ноември до сега имаме 24 отказали здравноосигурени лица да бъдат регистрирани с регистрационната система за хоспитализация и дехоспитализация. 16 от тези лица са на дата 1 и 2 ноември, когато бяха и големите опашки в УМБАЛ – Бургас. След това има единични случаи до дата 14 ноември в различни болници. Експертите на Здравната каса са ангажирани в работни групи и като консултанти от 7.00 часа сутринта до края на работния ден в 17.00 часа през всеки работен ден да отговарят на въпроси и да консултират някои по-особени случаи.
Фокус:В кои лечебни заведения е имало най-много опашки от хора и какво се случва към момента, образуват ли се все още?
Д-р Таня Макшева:Най-много опашки имаше в УМБАЛ – Бургас, тъй като започнаха с регистрации на пациентите в Спешно отделение - там, където се събират потоците на приети и изписани пациенти; на пациенти, които се водят с линейки на Центъра за спешна медицинска помощ; където и хората сами търсят медицинска помощ - т.е. на най-тясното място в УМБАЛ – Бургас. Ръководството на болницата оцени този факт и организира регистрациите на приеманите и изписваните пациенти в съответните отделения, по този начин се разтовари регистратурата на Спешно отделение. Освен това пациенти се регистрират и в Приемно-консултативният кабинет на болницата. По тази начин намалиха струпването на пациентите на едно гише, както и напрежението сред пациентите и персонала.
Фокус:Кои са причините, поради които са се отказали да се регистрират тези 24 пациенти?
Д-р Таня Макшева:Случаите са едни и същи. Пациентите предоставят пръстовите си отпечатъци, неразбирайки това, което масово се опитвахме чрез медиите и лечебните заведения да обясним, че всъщност НЗОК не съхранява и не взема пръстови отпечатъци, а генерира цифров код на база линиите на пръстите на ръцете на съответните пациенти.Това е право на пациента - след като е решил, че не иска да бъде регистриран по този начин, той има право да откаже, а лечебната система го регистрира в системата без пръстов идентификатор, без генериране на Уникален идентификационен номер (УИН) код. След това нашите експерти посещават отказалото лице, извършват проверка в болницата. При някои от тях предстоят проверки, тъй като са много, за да може да ги проверим в един или два дни. От всички, които са отказали, имаме проверени до сега, има и хора, с които предстои да се срещнем, тъй като вече са изписани от болниците. Всички ще бъдат анкетирани. Идеята е да ни потвърдят, че са били на лечение в лечебното заведение, какъвто е и смисълът на автентификацията, т.е. да потвърди едно здравноосигурено лице, че е било на лечение в болница и че са спазени изискванията за неговото лечение и съответно ние след това да заплатим тази дейност.
Фокус:Кои са най-честите въпроси, които Ви задават гражданите във връзка със системата?
Д-р Таня Макшева: Питат къде всъщност се съхранява пръстовият отпечатък.
Фокус:Посочихте в началото на разговора, че е имало грешки със системата. Какви са били те? Има ли проблеми към момента със системата?
Д-р Таня Макшева:Под „грешки” имам предвид пациенти, които първоначално са регистрирани без пръстов идентификатор и на следваща регистрация се налага да се направи. За едно и също ЕГН един път се появява един уникален код за достъп, след това го виждаме без код за достъп. Има и временна невъзможност да се генерира такъв код. Например при пациентите, които са на хемодиализа, при пациенти, които са дълго време на химеотерапия. Има субективни причини, които довеждат до несъвпадение в УИН на конкретен брой пациенти за ден, но те не са повече от 10-15 души. Основно в Комплексния онкологичен център имаме проблем поради спецификата на заболяването и спецификата на лечението на тези пациенти.
Фокус:Имало ли е проблем в началото на въвеждането на системата, когато са се регистрирали повече хора и се е натрупала наведнъж повече информация?
Д-р Таня Макшева:Ние с времето натрупваме тази информация. В момента излизат и „грешките” в справките. Всичко това в момента се изчиства в системата и аз се надявам, че с течение на времето ще минимизираме това несъвпадение в УИН-а до няколко случая на ден.
Петя МИХОВА

 
Бургас - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook