X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Бургас - Интервю
 
Неда Недина – председател на Сдружение „Милосърдни сърца“: 99% от насилието над животни в Бургас е над котки
19.11.2016 12:55 / Бургас / Интервю
За насилието над животни, за мястото на природозащитниците в обществения живот и необходимостта за час по хуманност в училищата, Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Неда Недина – председател на Сдружение „Милосърдни сърца“

Фокус: Г-жо Недина какво може да се направи срещу човешката агресия срещу животни и упражняване на насилие върху тях? Как може да се спре тази порочна практика?
Неда Недина: Това, което правим от една година насам е подаването на жалби. Непрекъснато. Всеки ден. Жалбите подават най-вече граждани, които са станали свидетели на подобни случаи, дори и хора, които са открили такива случаи, без значение дали са станали свидетели. Това също е принцип – когато човек види малтретирано куче или коте, трябва да подаде сигнал.
Фокус: А при вас получават ли се често сигнали за агресия над животни?
Неда Недина: Да. Но проблемът е, че хората не искат да дават показания. Ние можем да пуснем жалба от тяхно име, но не можем да дадем показания на базата на техните показания. Хубавото в Бургас е това, че самата полиция се самосезира. Четвърто районно управление – Бургас вече са се самосезирали по два случая за малтретирани котки. Едната е в района на комплекс „Меден рудник“ с отрязани крачета, а другата в района на „Твърдица“, което отново е в обсега на Четвърто районно управление-Бургас. Водят се някакви следствия, но от там нататък какво ще стане, не е ясно.
Фокус: Всичко това звучи ужасно. Според Вашия опит смятате ли, че агресията към животните зачестява?
Неда Недина: Да. Зачестява. Понякога това зависи от самите родители тази агресия. Ето пример от днес: моя приятелка сподели, че е станала очевидец на 4-5 годишно детенце, на което самата майка е казала „ритни котката, ритни котката“. Ето този случай е много показателен и ето защо възпитанието е много важно. Доказано е, че агресията над животни в последствие се прехвърля върху хора. И това е много лошо. Всички казват „наблягате над защитата на животните, а не на хората“, но аз искам да кажа, че от там се тръгва. Проблемът е социален. Това е живо същество без значение дали е животно или човек. Всичко е възпитание, училище, семейство, среда. Много неща се изказаха, водим една такава борба, но докъде ще стигнем – не знам. Просто трябва да има осъдени. Мисля, че ако има осъдени, хората ще се стреснат. Извършителите най-често са тийнейджъри. Имаше случай на 8-годишно дете, което беше умъртвило по особено жесток начин две котета-сукалчета. Има проявена агресия от 12-13—годишни деца над животни.
Фокус: Какви са решенията на този социален проблем, освен присъдите и възпитанието? Казахте, че малки деца посягат над животни. Възможно ли е провеждането на превантивни разговори, беседи…? Ще се повлияят ли от тях тийнейджърите?
Неда Недина: Ние бяхме подготвили една инициатива, в момента подготвяме и брошури. Идеята е да ги раздадем след Нова година в училищата в Часа на класния ръководител. Мисля, че веднъж месечно в Часа на класния ръководител може да се отделят 15-20 минути за децата, да им се обясни, че не е хубаво да проявяват агресия. В някои детски градини в Бургас, от учителите там знам, че имат Час по хуманно отношение към животните. В училищата не знам как е, само знам, че работят с могат да работят с Детска педагогическа стая в Часа на класния ръководител. Все още не сме наясно със съдържанието какво ще съдържат самите брошури и книжки.
Фокус: Искате да кажете, че това е само идея, която предстои да бъде реализирана?
Неда Недина: Да. Имаме тази идея от над 6 месеца. Що се отнася до присъдите – трябва да има ефективна присъда , най-малкото което е, трябва да се налага и глоба. Една така солидна глоба от 500 лв. мисля, че ще стреснат доста хора. В момента под ударите на Закона сме ние природозащитниците. Т.е. когато видят, че храним куче или коте на обществено място, ни глобяват, но не заради това, че храним животното, а за замърсяване на околната среда. Жалби, които сме пускали за отнемане на куче, което е гледано от стопанина си в много тежки условия, пребива го от бой, понякога го хвърля през терасата, отговориха ни, че не се занимават с такива случаи. Имахме такъв случай за хвърлено през терасата куче, което спасихме. След месец човека си взе второ куче. Според мен трябва да има звено, което да отговаря именно за подобни случаи – за отнемане на домашни животни от собствениците им, след като ги малтретират. Животните трябва да се отнемат в полза на държавата и да се настани в приют докато се намерят нови собственици.
Фокус: Относно популацията на животните и особено на котките, които скитат по улиците в Бургас, смятате ли, че кастрацията би решила въпроса?
Неда Недина: Има безплатна програма за кастрация на животни, но аз мисля, че гражданите носим по-голямата вина. Ако всеки в района обере котките и ги закара на безплатна кастрация, няма да има такава свръх популация. Може би и насилието над животни тогава ще намалее. Тук, в Бургас основно има котки и насилието най-вече е върху тях – 99%. В другите градове повече насилие има над кучета, но в Бургас специално е над котки. Безстопанствени кучета има само в комплекс „Меден рудник“. В к-с „Славейков“ са съвсем малко и те са кастрирани. Подаваме сигнали, идва ловен екип, залавя ги, кастрират ги, държат ги известно време в приюта докато се появи собственика им или се намери нов, след 14 дневен срок ако не се появи никой, се пускат по местата им. Така е и с котките.
Фокус: Като казахте, че най-много безстопанствени кучета има в к-с „Меден рудник“, разполагате ли със статистика колко са те?
Неда Недина: Отправихме запитване към организацията „Четири лапи“ да ни съдействат за преброяването на бездомните котки в Бургас, беше ни отказано. Преди два месеца входирахме писмо до Община Бургас и все още чакаме отговор.
Фокус: Имате ли информация за акцията в помощ на спасените кучета от боевете с питбули в Пловдив, съвсем пресен случай. След арестите, бургазлии се организираха в помощ да приютят кучетата, участници в боевете.
Неда Недина: За този случай в Пловдив – с конфискуваните по време на бой 49 питбула, ние щяхме да поемем два питбула. В нашата организация има две жени, които се занимават само с отглеждането на питбули и са наясно с тази порода. Доколкото разбрах обаче, кучетата са към следствието и няма как да бъдат дадени нито на нас, нито на някое друго Сдружение. Търсеха се стопани на кучетата от Пловдивския приют, за да може да се настанят в него всичките 49 питбула. Но искам да ви кажа нещо друго – многоговорящите са страшно много, но хората, които наистина искат да помогнат са единици. Във фейсбук 90% говорят и дават наставления, но когато трябва да се укаже реална помощ, всички тези 90% се отдръпват и остават едни 4-5%, които желаят действително да помогнат. В Бургас е много трудно с приемните домове за животни, без значение питбул, немска овчарка, пекинез, котка. Просто няма приемни домове. Те са не повече от 5 и те са препълнени. Ние търсехме специално помещение, което да наемем в града за пострадали кучета, където да се настанят, да се обслужват, да се възстановят, така и не намерихме месеци наред. Така е и с другите сдружения. Има бази, но те са абсолютно препълнени. По отношение на приемните домове Бургас е на последно място.
Фокус: А тези бази по какъв начин са осигурени?
Неда Недина: Нашата база я закупихме чрез дарения и ДМС-платформата. Отделно закупихме и една къща, която е с голям двор на 20 км. от Бургас. В момента се ремонтира. Той ще отнеме минимум година, защото се изискват страшно много средства. “Animal hope” също закупиха място, строят и ремонтират. И те стигнаха до едно положение и спряха, няма как да помагат. Другият приют „Animal SOS“ също е препълнен, общинският приют също. Домовете, които искат да помогнат също са единици. В Бургас има един частен и един общински приют, нашата къща и две фондации, които си имат техни места за настаняване на животни. 90% от базите са за кучета.
Павлина КУЦАРОВА


 
Бургас - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook