X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Смолян - Интервю
 
Д-р Даниела Дариткова: Обвързването на президентския вот с доверието към управлението беше неизбежно, затова и оставката е отражение на променените обществени отношения
19.11.2016 18:06 / Смолян / Интервю
Д-р Даниела Дариткова - народен представител от ПП ГЕРБ и председател на Здравната комисия в НС, в интервю за Радио "Фокус" - Смолян.
„Фокус”: Д-р Дариткова, след като оставката на Кабинета Борисов – 2 вече е факт, това означава ли, че вече страната ни е в политическа криза, какъв е Вашият прочит на ситуацията?
Даниела Дариткова: Оставката на правителството на Бойко Борисов е факт след гласуването в пленарна зала и това означава нова политическа ситуация в страната. Тази политическа ситуация е продиктувана от волята на българския народ, защото в последните избори повечето български граждани се довериха на кандидатурата на ген. Румен Радев, който представлява партия БСП или Левицата. Тя беше подкрепена и от много други опозиционни партии както представителите на Движението за права и свободи, голяма част от представителите на Патриотичния фронт и другите формации в Народното събрание. Прочитът на народната воля означава, че кредитът на доверие към това управление се е изчерпал и затова премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството. Трябва да подчертая, че в тази сложна ситуация, в която беше представен българския парламент в 43-тото Народно събрание, именно осем партии, без едната да притежава пълна възможност да генерира мнозинство и да излъчи правителство, премиерът Борисов пое цялата отговорност да запази стабилността в страната и през 2014 година да направи коалиционно програмно правителство. В хода на събитията обаче, видяхме, че голяма част от предварително заявилите подкрепа партньори по една или друга причина се озоваха в опозиционно положение. При тази ситуация наистина правителството се крепеше единствено на волята и консенсусното поведение на министър-председателят и най-голямата парламентарна група, представителите на Политическа партия „ГЕРБ”. Факт е, че в последните избори, обвързването наистина на президентския вот с доверието към това управление беше неизбежно, затова и оставката е отражение на променените обществени отношения. Сега, разбира се, имаме законово установена конституционно предписана процедура, редно е сега действащия президент, със съгласие на новоизбрания да излъчат едно правителство, което да може в рамките на правомощията си като служебно да организира следващите парламентарни избори. В тази ситуация трябва да се следва законовата и конституционната процедура и аз вярвам, че всички предписания на нормативните актове ще бъдат изпълнени.
„Фокус”: В момента какви са шансовете да се изработи не само добър, а и работещ бюджет за следващата година?
Даниела Дариткова: Вече е факт гласуването на бюджетите в Народното събрание. Те бяха подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ, на Реформаторския блок и част от народните представители на Българския демократичен център и партия „Атака”, както и независими народни представители. Това касае големият бюджет на страната. Малките бюджети на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване бяха подкрепени само от народните представители на Реформаторския блок и на Политическа партия ГЕРБ, както и представители на Българския демократичен център. Аз смятам, че това е добър знак към българското общество, че даже и в ситуация, когато нямаме редовно избрано правителство, ние можем да гарантираме сигурността и финансовата стабилност на страната за следващата година. Гарантираме една финансова рамка на бюджета, която дава възможност който бъде избран по волята на народа, да реализира реформите, заявени в неговата политическа програма. Аз искрено вярвам в разума и в добрата воля и националната отговорност на народните представители, защото сега рискът между първо и второ четене е тези бюджети да бъдат напълнени с предложения, които са по скоро популистки отколкото реалистични и наистина се надявам, че национално отговорните политически партии няма да допуснат такова решение, което може да постави под въпрос финансовата стабилност на страната през следващата година. Нека народът се произнесе, да избере управление на страната, която смята че отразява неговата воля и тогава вече да може това легитимно избрано управление и правителство да прекроява бюджетът според своята политическа програма. Но с приемането на бюджета за следващата година ние гарантираме плавният преход в първите месеци на годината, защото реалността предполага едно такова правителство да се състави чак в средата на следващата година.
„Фокус”: Д-р Дариткова, споменахте за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, че е приет на първо четене, като председател на Здравната комисия може ли да кажете, че той ще гарантира финансовата стабилност на здравноосигурителната система в България?
Даниела Дариткова: Категорично тази финансова стабилност е гарантирана от Бюджета на Касата за следващата година, защото в него имаме 222 милиона 752 хиляди и 500 лева, повече възможности за разходи за здравноосигурителни плащания в сравнение с тази година. Значителни са повишенията в системата на първичната и извънболнична медицинска помощ, там имаме с около 20 милиона увеличение. В специализираната извънболнична медицинска помощ, така популярните направления за специалист имаме увеличение с около 10 милиона лева. В денталната помощ имаме значително увеличение - 24 милиона, в медико-диагностичната дейност увеличението е със 7 милиона. Имаме увеличение и на средствата за болнична помощ и лекарствени продукти и всичко това гарантира спокойното функциониране на системата на здравното осигуряване. От друга страна гарантира и следване на политики, защото това, че се укрепва извънболничната медицинска помощ гарантира, че пациентите ще бъдат по-добре лекувани, диагностицирани и профилактирани именно извън болниците, а това е намерението, което беше заявено и което би следвало да залегне и в програмите на всички останали политически партии - укрепване на възможността пациентите да имат широк достъп до медицинско обслужване в извънболничната помощ и само това, което не може да бъде излекувано или диагностицирано там да попада в лечебните заведения за болнична помощ, които и сега работят в един свръхоборот. Смятам, че бюджетът гарантира тази финансова стабилност и благодаря на разумните народни представители, които го подкрепиха, защото в него заложената финансова рамка позволява и възможност за реформи през следващата година.
Даниела БОЙКОВА


 
Смолян - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook