X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Смолян - Интервю
 
Радка Грозданова, директор: Над 250 регистрации с пръстов идентификатор са направени в МБАЛ-Девин
20.11.2016 14:11 / Смолян / Интервю
Радка Грозданова, директор МБАЛ-Девин, в интервю за Радио „Фокус”-Смолян.


„Фокус”: Госпожо Грозданова, колко души от община Девин са регистрирани вече с пръстовите идентификатори?
Радка Грозданова : Всички, които са преминали през лечебното заведение преди всичко те са регистрирани през нас. Нямаме такива, които примерно минават само на регистрация без да са хоспитализирани. Пръстовия отпечатък при нас е въведен тестово, в средата на месец октомври и вече задължително от първи ноември тази година. Може би някъде над 250 пациенти вече са регистрирани в тази регистрационна система.
„Фокус”: Колко са четците за пръстов отпечатък разположени в болницата като бройка?
Радка Грозданова : Засега имаме само един, който е в регистратурата, има и един допълнителен, който е мобилен и евентуално за пациенти, които са трудно подвижни, които са в спешни състояния, на място които влизат със спешни случаи, така че разполагаме само с два такива, засега. Те са напълно достатъчно за мащабите на нашата болница.
„Фокус”: Мобилният пръстов отпечатък използван ли е вече?
Радка Грозданова : Да. Имаме и такъв който е използван разбира се. Той се използва по-рядко, но се използва. И спешните случаи, които не са трудно подвижни и могат да се движат, те съответно си слизат до регистратурата и там им се взимат съответните пръстови отпечатъци.
„Фокус”: Госпожо Грозданова, има ли пациенти, които са отказвали да дадат пръстови отпечатъци и как реагирате в такива ситуации?
Радка Грозданова : Да, имаме, но това са единични случаи, двама или трима до този момент, отказват да дадат.Предвидено е в системата има си такава опция, съответно уведомяваме и институциите, по точно РЗОК-Смолян, за такива случаи, така че това е разбира се, че е право на всеки, не може да ги задължим хората и всеки има право на избор. Този който не желае не взимаме пръстов отпечатък и не се налагаме силово разбира се.
„Фокус”: Предполагам, че няма забавяне или създаване на суматоха след въвеждането на тези пръстови идентификатори?
Радка Грозданова : Не, нормално заработи при нас. Имало е разбира се и такива случаи, както два пъти досега се случи просто и такъв технически проблем на национално ниво. Понякога има забавяне, разбира се това не е съвсем как да кажа, хората по различен начин реагират, когато има повече пациенти за прием малко повече е чакането при първоначалната регистрация. Има пациенти, които наистина малко трудно имат промяна в своите как да кажа крайници, малко по-трудно докато се намери точният пръст. Има ги тези случаи, но в общи линии нормално тръгна системата, но като всяко нещо като начало имахме ги тези трудности и продължава да ги има. Понякога се налага да чакат малко повече, при което пациентите реагират, но това са по-малко като цяло случаи.
„Фокус”: Колко отделения функционират в момента в болницата?
Радка Грозданова : В момента функционират тези, които сме разкрили от отварянето на болницата Детско отделение, Хирургия и Вътрешно отделение с като вътрешно отделение с пулмологична, кардиологична, ендокринологична насоченост за съжаление поради липса от една страна на втори невролог от друга страна на неготова материална база, неврологията все още тя не функционира, като там полагаме усилия съвместно и с общината и се надяваме всеки момент и тя да заработи нормално.
„Фокус”: Със застудяването на времето увеличава ли се броя на пациентите постъпили в болницата?
Радка Грозданова : Обичайно и по принцип в здравеопазването в България, както и за нашата болница винаги в есенно-зимния сезон има увеличение. Освен тези обичайно респираторни заболявания, изострят се и хроничните заболявания, по мнение на нашите медици. Винаги есента и зимата е малко по-силен във всяка една болница, защото това се отнася и за нашата болница това показва и дейността. Тоест хората през есента и през зимата търсят повече медицинска помощ. От една страна пак повтарям вируси, които са обичайни за този период, от друга страна хроничните заболявания, които в определени сезони се обострят. Има си и спешност, която за съжаление се увеличава. В нашата болница е голям процента и на спешните случаи вече.
„Фокус”: Тези три отделения разполагат ли с достатъчно леглова база, за да покрият нуждите на района Ви?
Радка Грозданова : Да. На този етап смятам, че разполагат, макар че наистина малко по-малко се остойностяват от здравната каса или за всички е известно от началото на тази година влезна в сила така наречената Национална фиктивно нашата областна здравна карта, с която РЗОК се съобразява. Тоест ние може да разполагаме с десет легла образно казано го казвам в хирургията, но те ни финансират например шест от тях. Но ние разбира се не се съобразяваме много с това и когато имаме пациенти на никой от тях не откзваме, особено когато са и спешни. Няма как да върнем спешен пациент и да кажем съжалявам, но тези легла които са финансирани те вече са запълнени. Така че засега реално легловата база тази такава каквато сме разкрили засега е достатъчно, но не е достатъчно като такава която се финансира от здравната каса.
„Фокус”: Наблюдава ли се недостиг на медицински кадри, имам в предвид лекари и медицински сестри в болницата?
Радка Грозданова : Разбира се, да. Това е един много сериозен да не кажа катастрофален проблем за цялата страна. Няма и както е за нашата болница е още по-тежко, защото много е трудно да привлечем особено млади кадри в периферията на страната и в болници като нашата, които са в отдалечени региони. При условие, че финансирането на тези болници не е по-добро, дори напротив в държавните и в частните болници има повече възможност за модерна апаратура, за оборудване, което се осъвременява постоянно, докато общинските болници са в най-незавидно положение. Тоест ако общината е богата и има възможност тя може да инвестира в капиталови разходи, но общини като нашите, които не са чак толкова богати, те нямат възможност да заделят сериозен финансов ресурс, тоест много са факторите така че няма как да помагат на тези болници, а младите лекари и това търсят разбира се. Да, има добра апаратура, да има добра база за развитие, така че това е един много сериозен проблем. Имаме дефицит и имаме нужда от всякакви специалисти. Този дефицит се усеща все повече и повече. Но засега с дейността, която осъществяваме и развиваме Слава на Бога, справяме се. Искрено се надяваме да съумеем от тук насетне, вярвайки в тази болница че трета година вече тя работи стабилизира се все повече така че млади лекари да повярват и да дойдат при нас.Същото е положението и с медицинските сестри. Почти всички са в пред пенсионна възраст, да не кажа пенсионна. Това е сериозен проблем, но то няма как да се реши за ден, два няма как и да се реши от едно ръководство на една болница. Тук вече трябва да се работи съвместно с усилията на всички, които имат отношение към здравеопазването, включително кметове и общински администрации и така нататък.
„Фокус”:В кое отделение липсата е най-осезаема?
Радка Грозданова : Става въпрос за всичките отделения, но ето в случая ние имаме неврологично отделение, което не работи затова защото ни трябват двама невролози, а ние разполагаме само с един. Имаме остра нужда от него. За да имаме неврологично отделение трябва да имаме поне двама невролози. В момента имаме остра нужда от невролог и всякакъв друг вид специалисти. Имаме минималния брой, но
Населението заслужава действително да имат по-близка достъпност до повече като обем и по вид медицинска помощ, така че това е нашия стремеж, да увеличим освен обема да разширим и спектъра от видове медицинска дейност, за да не се налага хората да пътуват много километри, за да я получат тази медицинска помощ далече от мястото, където живеят.
„Фокус”: Госпожо, Грозданова, смятате ли че лошото отношение към работещите в здравеопазване като цяло по някакъв начин отблъсква младите хора и това е причина за тяхното нежелание да работят в тази сфера?
Радка Грозданова : Не бих казала, че това е основното, но да и това може да е причина и да има и влияние. Много са факторите. В последните години това насаждане някак дори да не съществува има насаждане на конфликт между пациент и лекар, който не е съвсем реално, не бих казала, че липсва разбира се има го , но насаждане е вярната дума. Да, това също влияе и отблъсква младите кадри, но има и много други фактори, които влияят. Някои от тях са финансовата страна, материалната база, оборудването, медицината е една от системите и науките се развива много бързо. Технологичната медицина е много напреднала и всяко болница би трябвало да разполага с висок клас апаратура, но не всяка такава може да си го позволи. Младите кадри и това ги вълнува. Но разбира се, че отношението и насаждането на това отношение на обществото към този персонал, също играе значителна роля в тази де - мотивация.
Маргарита ДИМИТРОВА

 
Смолян - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook