X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Кюстендил - Интервю
 
Силвия Янакиева, Комплекс за социални услуги - Кюстендил: Домашният социален патронаж е готов за работа при зимни условия
21.11.2016 13:31 / Кюстендил / Интервю
Силвия Янакиева директор на Комплекс за социални услуги-Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус”-Кюстендил

Фокус: Госпожо Янакиева, услугата „Домашен социален патронаж” е само част от дейностите, които се извършват от създадения в Кюстендил Комплекс за социални услуги, каква е основната му задача?
Силвия Янакиева: Комплексът за социални услуги е създаден с решение на Общинския съвет от 2015 година. В него са обединени домашният социален патронаж и центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Във вида в който съществува комплексът се предоставят няколко вида социални услуги. Една от тях е доставяне на храна по домовете.
Фокус: Какво включва тази услуга?
Силвия Янакиева: Това включва приготвянето на храната и нейното доставяне до потребителите. Тук имаме капацитет от 400 души. Другата социална услуга е санитарното обслужване. Тази услуга е насочена към потребителите, които не са в състояние сами да си организират ежедневието. Тук се включват почистване, лична хигиена, закупуване на хранителни продукти и вещи от първа необходимост, заплащане на топлинна и електрическа енергия, телефон и други със средства на лицето. Освен това включва и съдействие за изготвяне на необходимите документи за явяване на трудово-експертна лекарска комисия и други, помощ в поддържането на социални контакти, развлечения и занимания в дома или извън него, съдействие за снабдяване с необходимите помощни средства при потребители с увреждане, както и съдействие за консултации с лекар. Тук капацитетът е 50 потребители. Комплексът за социални услуги предоставя и безвъзмездна подкрепа в лицето на социален работник, а от месец август тази година към екипа е включен и психолог. Той провежда консултации с потребителите и техните близки, оказва психологическа подкрепа при необходимост. Мога да кажа, че освен чистото задоволяване на физическите нужди на потребителите ние се стремим да работим и в посока на подобряване на социалните контакти и съдействие в почти всичко, от което потребителите имат нужда.
Фокус: Запълнен ли е капацитетът на домашния социален патронаж?
Силвия Янакиева Интересът към тази услуга е доста сериозен. Освен град Кюстендил ние сме обхванали 40 от населените места в общината и смея да твърдя, че там има най-остра нужда от този вид социална услуга. Капацитетът към момента не е запълнен. Имаме 346 потребители, при капацитет 400 души.
Фокус: Споменахте, че работите на територията на още 40 от населените места, а част от тях са и отдалечени, в тази връзка каква е готовността ви за работа през зимните месеци?
Силвия Янакиева: От наша страна всичко е направено. В момента разполагаме с 6 автомобила, два от тях са високопроходими. Гумите на автомобилите са сменени, имаме необходимото оборудване. Обособени са 6 екипа, които работят по 6 различни маршрута, а част от тях са високопланински. Много е натоварено и отговорно, но ние нямаме право да не се справим през зимата. Не може да се остави нито един човек без храна.
Фокус: Казахте, че предоставяте безвъзмездна подкрепа от социален работник и от психолог, как възрастните хора ги приемат?
Силвия Янакиева: Има интерес и към тях. Те ги чувстват като приятели. В началото социалният работник и психологът вървят в екип и това продължава докато хората не започнат да го разпознават психолога и услугата. Смея да твърдя, че хората ги приемат, защото те имат нужда да разговарят и да споделят.
Венцеслав ИЛЧЕВ


 
Кюстендил - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook