X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Смолян - Интервю
 
Маруся Бочукова, директор ОУ”Никола Вапцаров”-Широка лъка: Като член в системата на Асоциираните към ЮНЕСКО училища, имаме изготвен специален календарен план за отбелязване на дати и годишнини
21.11.2016 14:08 / Смолян / Интервю
Маруся Бочукова, директор ОУ „Никола Вапцаров” село Широка лъка, в интервю за интервю за Радио „Фокус”-Смолян.


„Фокус”: Госпожо Бочукова, децата от училище Никола Вапцаров посещават курсове в Смолян. Какво представляват тези курсове и кои деца от училището обхваща този курс?
Маруся Бочукова: Тази година за пореден път община Смолян организира безплатен за учениците подготвителен купс по математика, за национално външно оценяване в седми клас. Тази година желаещите наши седмокласници да участват в курса са четирима и ние правим организация те да пътуват безопасно до Смолян всеки петък. Всеки петък курса започва в математическата гимназия от 15.00 до 18.00 часа . Първо устойчивост има във времето това е добра практика на община Смолян за организирането както и на колегите от гимназията по математика за помощ на децата. Все пак децата са в нови условия, особено в по-малките училища да проверят силите си и да се запознаят с други ученици и всичкото това има една цел- добрата подготовка на учениците да покажат резултатите на националното външно оценяване. Вие знаете, че резултатите на децата от област Смолян са традиционно високи, а целта ни е да ги защитим.
„Фокус”: Тези курсове пожелание на учениците ли се правят?
Маруся Бочукова: Учениците съвсем доброволно, заедно с техните родители решават дали да се включат в тези курсове. Съответно правим заявка и мина вече техническата част на курса. Те посетиха вече в петък и уточниха детайлите и вече започва същинската работа.
„Фокус”: Колко време ще продължи курса?
Маруся Бочукова: Този курс ще продължи до пролетта, включително и през ваканциите.
„Фокус”: Забелязва ли се повишаване нивото на знанията след като вече са били на такъв курс?
Маруся Бочукова: Би трябвало. Ние три години не сме участвали, сега вече вие знаете, че състава на класовете е различан, но тази година вече проявиха по-голяма група от класа и се надявам че това ще е в тяхна полза.
„Фокус”: Какъв е общият брой на учениците за тази учебна година?
Маруся Бочукова: Общият брой на децата е 27. Традиционно се движим през последните три години около 30 ученици. Знаете, че има дом за деца лишени от родителска грижа, но новата политика на държавата е за извеждане на на децата от институции, за отглеждане в приемни семейства, в осиновявания в центрове. Имаме една упорита борба за превръщане и преструктуриране на дома в иновативен център за работа с даровити деца. Искаме да го свържем с подготовката на дейности в музикалното училище в селото-пеене народни инструменти и танци. Стигнали сме до един сравнително финален етап, но все още не е финализиран. Искаме да използваме базата на дома, професионализма на колегите от основно училище и доказания професионализъм на колегите от НУФИ-Широка лъка. Така че искам още да кажа, че едно училище не е голямо с броя ученици, броя персонал, броя класни стаи, броя сгради. То е голямо с дейността която върши, с целите които си поставя и постига. Нашето училище от 2001 г. е член на системата на Асоциираните към ЮНЕСКО училища. Това е една световна мрежа на учители новатори. Предстои до края на следващата седмица да направим отчет има и национален координатор в Министерството на образованието и науката това е госпожа Красимира Тодорова. От вчера имаме публикация за обмен, тази публикация е за всички асоциирани в страната училища и трябва да го обсъдим с колегите за обмен по дейностите на ЮНЕСКО с японски училища, което много ни е въодушевило. Така че ние дишаме в единния организъм на образователната система на страната, а колко малко е училището всеки който го интересува да дойде да го посети, да му разкажем и тогава да си отговори сам на този въпрос.
Хубаво хрумване на нашите държавници това е училището със статут на защитени училища. Нашето училище е такова, ние получаваме като такова допълнително финансиране, което не ни дава възможност да работим на широко, то е по строги правила, но ни дава глътка въздух за да си разпределим точно бюджетните средства и да приключим финансовата година успешно. Държа да спомена още и за подкрепата и културата на властта, което осъществяват регионалното управление и община Смолян, еднаквия поглед към всички училищата, което е нещо много хубаво. А всъщност трайният резултат от защитените училище е следният- настъпи малко успокоение в хората по малките населени места. Задържаха се и малкото млади семейства, които имаме, а какво остава за нашата красива планина ако се обезлюди. Това е ефекта, хората се успокоиха и се задържаха в селото и да се надяваме, че ще предадем планината в едни добри ръце за в бъдеще в ръцете на нашите ученици.
„Фокус”: Относно Патронният ви празник и в какви мероприятия ще се включат учениците от училището и какво тепърва предстои пред училището?
Маруся Бочукова: Учебната година започна много динамично и на високи обороти, защото имаме нов закон за предучилищното и училищно образование както и нови образователни стандарти. Имаме вече изготвени планове на постоянните комисии и методически обединения, това са годишни планове по които работят колегите и учениците. Както и годишен план за работа като асоциирано към ЮНЕСКО училище и това са дати и годишнини, които отбелязваме по специален календарен план. Например на 21.09 сме отбелязали Международният ден на мира като асоциирано училище с информация на таблото е конкурс за рисунка. На 26 септември сме отбелязали Европейския ден на езиците с информация на информационното табло, в което участват много дейно учениците. През месец октомври имахме много вълнуващо тържество „За вас учители”по повод 5 октомври, Международния ден на учителите. На 16 ноември отбелязахме Международния ден на толерантността с спортни игри „Да се научим да живеем заедно”. Това са дейности, които се отбелязват през цялата година. Участваме активно и в състезания за които имаме сили и обективни дадености, спрямо личният състав на училището като ученици и учители. Например традиционно участваме в национално състезание по български език и литература, Стъпала на знанието от сдружение 10 книги, там се включиха ученици от 5 и 7 ми клас като мина вече първият етап. Миналата година имахме един финалист. Участваме и за поредна година в национално състезание от съюза на началните учители, като вчера мина първия етап под мотото „Аз рисувам”. Тук са пак няколко етапа, с финално състезание. Участваме по много конкурси по изобразително изкуство и фотографии. Разбира се там където имаме възможности. За патронният празник той е на седми декември. Нашето училище е с патрон Никола Вапцаров, а интересното е за тези празници както и за патронния за първия учебен ден, за 24 май, че тези празници се превръщат за духовен празник на цялото населено място. От доста години ние имаме традиция да каним колегите ветерани, те са наши гости и така за пореден път ние им засвидетелстваме уважение и почит към всичко което са направили и оставили, и надявам се ние също да съумеем да го предадем и след нас. Музикалното училище е екстрата в нашето населено място, но духа в нашето населено място е училището Вапцаров. През 2017 година ще отбележим 185 години просветно дело. Една достолепна годишнина за която тепърва предстоят разговори за деня и начина на отбелязване защото училището го заслужава, населението го заслужава и надявам се да го превърнем в един отново стойностни и духовен празник, такива каквито са нашите празници в училището. Седмицата преди 7 декември е наситена по традиция с много интересни дейности и различни конкурси, а финала ще бъде тържествено честване в залата на училището с много гости и с музикално поетична композиция, с изяви с музика и танци, така че децата да видят и те го знаят, че в училище много се учи, но и се празнува, когато има дати за достойно празнуване.
Маргарита ДИМИТРОВА

 
Смолян - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook