X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Смолян - Интервю
 
Йордана Шопова, директор на Детска градина „Родопчанче”: Дете, което посещава детска градина е много по-подготвено за първи клас, но и придобива нови знания за адаптивност спрямо промените за пълно социално включване
22.11.2016 10:02 / Смолян / Интервю

Йордана Шопова, директор на Детска градина „Родопчанче”, в интервю за Радио „Фокус”-Смолян.
„Фокус”: Г-жо Шопов, Детска градина "Родопчанче" е една от големите детски градини в Смолян. С какъв капацитет разполагате като база и като деца?
Йорданка Шопова: В детска градина "Родопчанче" се обучават и възпитават деца от 2 до 7 годишна възраст. В детското заведение са приети 170 деца. Разполагаме с две яслени групи и 6 градински, където за тях се грижи педагогически, помощен персонал и съответно в яслените групи - медицински персонал.
„Фокус”: С колко персонал разполага детското заведение?
Йорданка Шопова: Децата в детското заведение се обучават и отглеждат от педагогически и помощен персонал. Детското заведение работи целодневно.
„Фокус”: Има ли недостиг на места в детската градина?
Йорданка Шопова:Местата до този момент са запълнени, очакваме прием в яслените групипо предварително подадени молби от родители.
„Фокус”: До колко е охраняема Детска градина "Родопчанче?
Йорданка Шопова:За сигурността и безопасността на децата е организиран пропускателен режим ,с който са запознати родителите на родителски срещи. Дворът на детското заведение е обезопасен с метална ограда.Паркирането и влизането на моторни превозни средства е ограничено освен за зареждане на хранителни продукти по определен график.
„Фокус”: Получавате ли подкрепа от Община Смолян?
Йорданка Шопова: Детското заведение е общинско звено.
Цялата дейност по отглеждането и възпитанието на децата,като хранене,отопление, материална база и други се финансира от Община Смолян .
Съдействие получаваме и по посока на ежедневни работни срещи свързани с подобряване качеството и ефективността на образованието и обучението на децата.
„Фокус”: Вие за първа година сте директор на Детска градина "Родопчанче". Какви бяха Вашите приоритети, какво успяхте да направите през лятото за базата и сградата на детската градина?
Йорданка Шопова: Новото начало бе предизвикателство за мен! Дейностите ,които бяха приоритет през изминалият период са:
-изпълнението на целите и задачите от Годишния план за учебната 2015-2016г
-създаване на по-благоприятни условия за отглеждане и възпитание на децата
- детското заведение да е център за сътрудничество и взаимодействие между директор, педагогически специалисти и родители за създаване на положително отношение към детската градина
„Фокус”: Какви проекти реализирахте и какво предстои?
Йорданка Шопова: Защитихме и реализирахме проект по ПУДООС на тема „Уча и играя сред цветя и билки“на стойност 5000 лв. Дейностите бяха свързани със изграждане на алпиенеум и засаждане в него на различни билки. В проекта предвидихме и създадохме цветна градинка от градински цветя- гербери, лалета и др. Поставихме къщички за птички из целият двор. Отбелязахме празника Еньовден с нови носии подобрихме дворните съоръжения с монтирането на нова пързалка за деца.
„Фокус”: По какъв друг проект работи детското заведение?
Йорданка Шопова: „Фокус”: Какви са вътрешно-градинските проекти?
Йорданка Шопова: Съвсем наскоро започна проект свързан с децата на Родопа планина. Това е вътрешно градински проект, като неговата цел е да откроим, детето,да отбележим,че то е най-важното в нашата детска градина. Всяко дете е личност, всяко дете е снимано и поместено на стената на сайта на детското заведение с различна носия.
„Фокус”: Какви са новостите при вас относно Новия закон за училищно и предучилищно образование?
Йорданка Шопова: Новото е, че абсолютно цялата документация е подновена. Имаме нова стратегия на детското заведение, която ще бъде реализирана в рамките на четири години. Започваме тази година и през 2020 година ще бъде завършена. Освен това към детската градина имаме "Градинско настоятелство", но вече ще имаме сформиран и Обществен съвет, който ще подпомага развитието на детската градина и ще изпълнява граждански контрол на управлението ми.
„Фокус”: Всички знаем, че периодът отделяне на детето от майка – тръгване на градина е доста труден. Какво и как се справяте с този „проблем”
Йорданка Шопова: Адаптацията на децата започва с приема им в детското заведение. Започва се с опознаване на групата, която детето ще посещава и почасово посещение, докато детето се адаптира към новата среда. Пред целия адаптационен период педагога и медицинския персонал провеждат индивидуални родителски срещи и консултации с цел приобщаването на детето да се осъществи плавно и да не се наруши психическият му комфорт.
„Фокус”: Ако все пак ако детето не иска да остава в детската градина, много плаче, това предизвиква ли стрес у детето. И как се справяте с тези деца?
Йорданка Шопова: Когато детето плаче това не означава, че детето не се чувствакомфортно в група ,адаптация трябва да протече поетапно, за да може детето да привикне в новата социална среда. Това е нов момент - както за детето, така и за родителите, но консултациите, които провеждаме, обясненията, които правим ежедневно, улеснява работа и децата бързо се адаптират.
„Фокус”: Имате ли случай в който детето е спряно от градина защото не може да се адаптира?
Йорданка Шопова: „Фокус”: Г-жо Шопова, какво е Вашето мнение - интернет или телевизия обогатяват или ограничават децата?
Йорданка Шопова: В ДГ“Родопчанче“ имаме интерактивен кабинет, в който педагозите чрез интерактивни мултимедийни презентации представят пред децата определена тема .Децата с интерес обогатяват знанията си и чрез игри научават много за заобикалящия ни свят.
„Фокус”: Г-жо Шопова, какво е Вашето мнение – трябва ли децата да ходят на детска градина? Какво им дава тя, като изключим престоят им докато родителите им са на работа?
Йорданка Шопова: Детската градина е една институция която децата трябва да посещават. В детското заведение децата се социализират, общуват, научават много интересни неща, свързани с ежедневието и бита,теми свързани с историята, празниците и обичаите.Дете, което посещава детска градина е много по-подготвено за първи клас, но и придобива нови знания за адаптивност спрямо промените за пълно социално включване.
„Фокус”: В последно време четем и слушаме за инциденти в детски градини в страната с нахапани, нащипани, набити деца. Вие имате ли оплаквания от деца или родители за такъв проблем?
Йорданка Шопова: До този момент нямам писмени оплаквания от родители,че в групите е имало набити или нахапани деца. Педагозите,медицинските сестри и помощния персонал много стриктно спазват Етичният кодекс свързан с отглеждането и възпитанието на децата.
„Фокус”: За край на нашия разговор да Ви попитам нещо приятно. Предстоят Коледните и новогодишни празници. Как Детска градина „Родопчанче” ще посрещне предстоящите празници?
Йорданка Шопова: На 28.11.2016г ще реализираме празник свързан Родопа планина. Предстои да проведем педагогически съвет на който ще вземем решение как ще протече Коледния празник, но определено ще е изпълнен с много веселие и изненади.
Мина ЧЕРНЕВА

 
Смолян - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook