X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
София - Интервю
 
Георги Икономов: С богата спортна програма, фестивали и рехабилитирани пътища Банско в готов за зимния туристически сезон
22.11.2016 14:03 / София / Интервю
Георги Икономов, кмет на Банско в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Банско официално бе удостоен с престижната награда „Европейски град на спорта за 2017 г.“ В същото време Банско се нареди сред 25-те зимни топ дестинации в света. В подкрепа сякаш на тези награди за 16-та поредна година Банско ще бъде домакин на Световния форум за планинарска култура „Банско Филм фест“. Фестивалът започва утре и ще представи повече от 120 завладяващи премиерни филма от 30 страни. С какво Банско заслужи такива отличия? Как общината се готви за зимния сезон и каква е стратегията за целогодишно развитие на спорта и туризма? Наш гост в програмата е кметът на Банско Георги Икономов. Г-н Икономов, с какво общината заслужи признанието да бъде „Европейски град на спорта за 2017 г.“? Като цяло как общината подпомага развитието на спорта и какво още предстои в рамките на тази спортна 2017 г.?
Георги Икономов: Интересното е, че комисията, която беше в Банско преди обявяването на тази награда, каза нещо много интересно, което мен много ме зарадва, а именно че Банско е била една от най-лесните номинации, един от най-лесният избор за връчването на този приз - „Европейски град на спорта за 2017 г.“. Беше разгледана и цялостната спортна програма в общината. Бяха разгледани и анализирани всичките международни прояви, най-вече световните купи, които се провеждат в Банско и предстоящата Световна купа по сноуборд в началото на февруари 2017 г., всичко, което предстои като спортни инициативи и мероприятия в общината и действително се оказа, че спортният календар в Община Банско е изключително богат. Най-вече от страна на зимни спортове, ски-алпийски дисциплини, бягане, биатлон и разбира се Световната купа по сноуборд. Отделно от това общината подпомага и се явява основен спонсор на редица други спортове, което за мен е най-важно, а именно подпомагане на масовия спорт. В много различни области, като се започне пак всички видове ски, мине се през бойни спортове като таекуондо, кикбокс и т.н., тенис на маса, тенис на корт, бадминтон. Изключително колоезденето набра сила напоследък, създадоха се два много силни колоездачни клуба. Другото, което много набира популярност сред младите хора, това е мотокросът. Подкрепяме всякакви активности, които се развиват най-вече в планински условия, каквито при нас в Банско има много. С всичките тези мероприятия, с ангажираността на общинската администрация към спорта, както към високото спортно майсторство, така и към масовия спорт, ни донесе това признание и ни нареди сред редица други европейски градове на много достойно място.
Водещ: Банско наистина е предпочитана топ ски дестинация в Европа, туристическият интерес е голям. Готова ли е общината за този зимен туристически сезон и като състояние на пътната инфраструктура, готовност на снегопочистващите фирми? Няма как да не Ви попитам и за мерките, които ще вземете по отношение на р. Глазне след проблемите, които имахте в началото на месеца?
Георги Икономов: Река Глазне създава проблеми не от вчера и не отскоро. Едно от най-големите наводнения, които си спомнят по-възрастните хора в Банско, е през 1956 г. , когато водата е отнесла един цял квартал. И действително реката е много опасна. Мерките, които трябва да се вземат, това е изграждане на корекцията на коритото до една определена част, трябва да се продължи корекцията. Такава изградихме, една част от около 300 м стена на коритото и това спаси града ни в буквалния смисъл сега при тези наводнения, защото иначе би бил отнесен. Към момента реката е спокойна, сега вече времето е студено, не се очакват такива валежи, нито пък снеготопения до пролетта. След наводнението, което щеше да стане, но слава Богу не стана сега преди около 2 седмици, бреговете пак са укрепени. Коритото е почистено в зоната, където може да се почисти извън парк „Пирин“. Мисля, че реката сега няма да ни поднесе лоша изненада. Пътищата – продължават все още ремонтните дейности. Ние като по традиция в България, знаете че винаги строителството продължава до възможно най-късният период, за съжаление, но инфраструктурата е възстановена в огромната си част, още няколко улички имаме да доасфалтираме и до края на ноември инфраструктурата и улиците в града ни ще бъдат в перфектно състояние. Благодарение на Министерство на регионалното развитие, на Агенция „Пътна инфраструктура“ всички подходи към Банско са с много добри в тяхното си състояние, включително и пътя откъм Баня до Банско в последния един месец беше рехабилитиран и преасфалтиран изцяло. Така че Банско откъм инфраструктура е изключително готов и ще бъде удобно за всички туристи. Снегопочистващата техника е на ниво, не сме имали проблеми. Имаме сключен договор с фирма за снегопочистване и сметосъбиране. Мина преди една седмица проверка на техниката, нейната изправност, наличието на сол, на пясък за опесъчаване, на нужните документи за всички машини. Проверката беше от общинска администрация, от полиция, от пожарна имаше представители, така че всичко е наред. Чакаме снега.
Водещ: Предстои студентският празник, който събира традиционно много млади хора в Банско. Как ще бъде обезпечена сигурността по време на празника?
Георги Икономов: Нека само преди това набързичко да кажа за „Банско Филм фест“, който започва утре, в сряда на 23-ти, ще продължи пет дни. Над 120 филма, няколко презентации, световно известни гост-лектори от Норвегия, от Италия, от Великобритания, от Австрия, които са признати звезди в света на алпинизма, на полярните пътешествия и изследвания, океанското гребане. Много интересна програма предстои, съпътствана с редица семинари, уъркшопове за малките, така че да използвам случая да поканя всички на този уникален фестивал, единствен по рода си в България, а и на световно ниво. Относно Студентският празник, очакваме над 10 хиляди, може би 15 хиляди студенти. Те ще бъдат приети гостоприемно. Както всяка година и досега с полицията ние сме в чудесни взаимоотношения. Осигуряваме пак допълнителни сили в града ни за сезона. На първо време около 14 полицаи, които ще бъдат до края на март в Банско, а по време на Световната купа по сноуборд, те ще се увеличат, така че гостите ни да се чувстват сигурни, така на място в града ни.
Албена ИВАНОВА
 
София - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook