X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Кюстендил - Интервю
 
Д-р Десислава Илиева, Кръвен център-Кюстендил: 1500 души са дарили кръв от началото на годината
22.11.2016 14:30 / Кюстендил / Интервю
Д-р Десислава Илиева, началник на отделението по трансфузионна хематология към многопрофилна болница „Д-р Никола Василиев” – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус”-Кюстендил

Фокус: Доктор Илиева, заедно с Община Кюстендил организирате кампания по кръводаряване, каква е причината за това?
Д-р Десислава Илиева: Това е една традиционна кампания, ние я правим винаги след Деня на християнското семейство и преди Коледа. Надявам се, че хората ще се отзоват и ще дарят безвъзмездно кръв, за да спасят човешки живот. Кампанията за безвъзмездно кръводаряване е с цел набиране на доброволци в помощ на нуждаещите се. За тази цел сме подсигурили и екип от отделението по трансфузионна хематология за кръвовземане.
Фокус: Защо трябва да се дарява кръв?
Д-р Десислава Илиева: Това е едно от малкото благородни неща, които може да се извършат без пари. Ако не можеш да помогнеш с пари, то поне помогни с кръв.
Фокус: Голяма ли е нуждата от кръв в болниците?
Д-р Десислава Илиева: Това е въпрос, който има различни отговори. Всеки ден имаме различни ситуации, различни препятствия. Все пак реагираме както трябва, но по принцип кръвта е дефицит. Знаете, че в софийските клиники никой няма да сложи пациента на операционната маса, без предварително да е дарена кръв.
Фокус: Какъв е броят на кръводарителите в Кюстендил от началото на годината?
Д-р Десислава Илиева: от началото на годината кръв са дали 1500 души, а за цялата 2015 година имахме 1700 души. Все пак сега имаме още един месец. Понякога броят зависи от случаите. Знаете, че имаше кампания за обгоряла жена, тогава имаше голям интерес към кръводаряването, отзоваха се доста хора. Това все пак е показателно, че имаме едно гражданско съзнание.
Фокус: Защо това гражданско съзнание се активира само при остра нужда?
Д-р Десислава Илиева: Да ви кажа, че е добре и това да става. Ще дам за пример Русия, където при катастрофа на самолет телевизиите даваха опашки пред кръвните центрове, за да се дари кръв. Може би съзнанието ни все още не е на толкова висок етап от развитието, за да се разбере, че даряването на кръв спасява един живот, че е благороден жест и не вреди на здравето на кръводарителя.
Фокус: Как стои въпросът с организирането на подобни кампании в частния сектор, във фирмите?
Д-р Десислава Илиева: Нито един път не сме се обърнали към фирмите, защото винаги сме получавали отказ. Там обаче има една колегиалност между работещите, които при необходимост идват в Кръвния център.
Фокус: Да не би причината за липсата на интерес от страна на фирмите да са двата дни почивка, които се полагат при кръводаряване?
Д-р Десислава Илиева: Това нещо е по Кодекса на труда. То е залегнало след едни дълбоки медицински проучвания. Тези дни се дават на човека за да се възстанови напълно и да бъде работоспособен. Има хора, които когато даряват кръв се чувстват отпаднали и тези дни са необходимост. Имаме и хора, които не искат тези дни.
Фокус: Какво друго получават кръводарителите?
Д-р Десислава Илиева: Те получават освен двата дни и подкрепителна и тонизираща храна на стойност 8 лева. Правят се и безплатни изследвания.
Фокус: Каква е възрастовата граница на кръводарителите?
Д-р Десислава Илиева: Всеки човек над 18 години и под 60-годишна възраст може да бъде кръводарител. Хората трябва да са здрави и да не употребяват медикаменти. Те трябва да идват нахранени.
Фокус: С решение на общинския съвет в Кюстендил бяха отпуснати средства за закупуване на уред за Кръвния център, той доставен ли е?
Д-р Десислава Илиева: Става въпрос за един биомиксер. Ние вече го ползваме. Това е специален уред за правилното размесване на кръвта, когато се взема от донори. Ние разполагахме само с един уред.
Венцеслав ИЛЧЕВ


 
Кюстендил - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook