X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пазарджик - Интервю
 
Севдалина Попова: Реставрирането на църквата "Свети Георги" в село Голямо Белово е важно за жителите на общината, защото в нея е обявено Априлското въстание
23.11.2016 09:18 / Пазарджик / Интервю
По повод извършените реставрационни дейности в църквата „Свети Георги” в село Голямо Белово със средства осигурени от Министерството на културата, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Севдалина Попова, старши специалист музейно дело в община Белово.

Фокус: Г-жо Попова, завършиха реставрационните дейности в църквата „Св. Георги” в село Голямо Белово. Как бяха осъществени те?
Севдалина Попова: Успешно завършиха реставрационните дейности по художествените ценности на църквата ,,Свети Георги” в с. Голямо Белово, община Белово. Те бяха изпълнени по силата на сключен договор между Министерството на културата и Община Белово. Необходимите средства са осигурени в рамките на Програмата на Министерството на културата за финансиране на консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година.
Фокус: Разкажете повече за историята на църквата?
Севдалина Попова: Историята на църквата е богата и интересна: Църквата „Св. Георги“ в с. Голямо Белово е паметник на културата с национално значение, обявен с ДВ бр. 61 от 1978г. Построена през периода 1806 — 1813 г. Тя е трикорабна базилика с притвор и галерия, като по оригинален начин повтаря архитектурния план на известната Беловска базилика. Иконите от царския ред на иконостаса са дело на създателя на Самоковската зографска школа Христо Димитров, прочутия дядо на Захари Зограф. Рисувани са през 1807 г. Тази теза изказва в труда си „Български възрожденски майстори” проф. Асен Василев, като се обосновава със стиловите особености на иконите. В края на 80-те години на ХХ век тя се потвърждава от специалисти от НИМ -София, които при проучване на църквата откриват върху малката икона „Христос Убрус”, разположена над царските двери на иконостаса , надпис „Кир Хаджи Христо от Самоков”, известно е, че по този начин подписва работите си Христо Димитров.
Фокус: Кога е изографисана тя?
Севдалина Попова: Църквата е изографисана по-късно, едва през 1844 г. от самоковеца Петраки Костович. Неговият портрет е запазен и днес може да се види на южната страна на църквата, до вратата. Интересен е фактът, че той е внук на Христо Димитров – син на най-малката му дъщеря, Сузана и Костадин Петрович Вальов, ученик на стария зограф.
Фокус: Храмът има и дърворезбован иконостас, той от кои майстори е изработен?
Севдалина Попова: Изключително произведение на възрожденската дърворезба е иконостасът — изработен от майстори от Банско-разложката дърворезбарска школа. Конструкцията на колоните, застъпения растителен мотив с характерни розети, клетъчни орнаменти, изобилието на гроздове и слънчогледи , особено на круши и птици са характерните белези на тази школа. Трябва да се подчертае, че в годините оригиналната позлата и полихромия на иконостаса е бронзирана, което бе огрубило пластиката като цяло и реставрацията разкри художествените достойнства на дърворезбата.
Фокус: Има ли запазени надписи?
Севдалина Попова: В църквата се съхраняват не малко стенописни надписи, надписи върху икони и каменни плочи, които са запечатали историята на строителството на храма и отбелязват имената на майстори и ктитори. Това е утвърждаване на съществуващата от векове летописна традиция в Белово – такива са от 1813 – за завършване на храма, от 1844 – за позлатяване на кръст за църквата и други.
Фокус: Какво е значението на този храм за жителите на община Белово?
Севдалина Попова: Физическото запазване на този паметник на културата носи дълбок духовен смисъл - това е храмът в който е служил председателят на Беловския революционен комитет свещеник Михаил Радулов, тук е обявено Априлското въстание и в годината, когато отбелязваме 140-та годишнина от него, храмът е запазен, за да носи паметта за априлци и да доказва с изключителното си богатство и неповторимо разнообразие, широките духовни, културни и естетически интереси на беловци от времето на Възраждането.
Ваня НИКОЛОВА
 
Пазарджик - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook