X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Варна - Интервю
 
Адриана Григорова, „Социално подпомагане” – Варна: 958 сигнала за нарушени права на деца са постъпили в дирекцията за първите девет месеца на 2016 година
25.11.2016 15:09 / Варна / Интервю
Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна, в интервю за Радио „Фокус” – Варна

Фокус: Г-жо Григорова, приключи приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление. Колко са подадените заявления и какви са тенденциите, които отчитате за този отоплителен сезон?
Адриана Григорова: 3 784 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление са приети в социалните дирекции във Варна до края на кампанията, която приключи на 31 октомври. Тази година има 165 отказа за предоставяне на целева помощ за отопление. Преобладаващата част от отказите са поради това, че доходът на лицето или семейството, което кандидатства, надвишава дохода за достъп. Половината от кандидатите са посочили, че ще се отопляват на твърдо гориво, а другата половина - с електроенергия. Малък е броят на гражданите, кандидатствали за отопление с природен газ и топлоенергия - 2 молби за природен газ и 40 заявления за топлоенергия. Спрямо миналата година броят на подадените заявления е по-малък, като през миналата година са подадени общо 4 072 молби, а заповедите за отказ са 201.
Фокус: Готови сте и с анализа за дейността на дирекцията за първите девет месеца на годината по отношение нарушени права на деца и предприети мерки за закрила. Какво показват данните?
Адриана Григорова: 958 сигнала за нарушени права на деца са постъпили в Дирекция „Социално подпомагане” – Варна за първите девет месеца на текущата година. За същия период на миналата година подадените сигнали са били 1 145. Спрямо анализа на данните средно на месец в отдела за закрила на детето постъпват около 100 сигнала. След оценка на риска сигналите, по които се предприемат мерки за закрила, са около 20%. Част от сигналите завършват с оценка, че не е необходимо да се предприемат мерки за закрила. Това обикновено се отнася за жалби на родители, които са в процес на раздяла и се притесняват относно грижите на детето, нямат регулярен режим на личен контакт. Подобни са и заявленията от родители, които желаят да ползват социални услуги, свързани с превенция на бъдещи рискове за развитие на детето. 200 сигнала за непълнолетни родилки са постъпили в отдел „Закрила на детето“. 79 от тези сигнала са за родилки от други населени места, тъй като в родилното отделение на град Варна постъпват майки от цяла Североизточна България. В такъв случай ние препращаме сигналите до съответните социални дирекции по местоживеенето на майката, които да направят оценка на риска. През отчетния период в семейства на роднини и близки са настанени 40 деца. Това настаняване в повечето случаи е една дългосрочна грижа, като насочваме децата и близките да ползват услугите на центровете за обществена подкрепа. В приемни семейства са настанени 63 деца, като от тях 41 са новонастанени, а на 22 деца настаняването е продължено. 6 от децата, които сме настанили, са от болнични заведения, 11 деца са от семейна среда и 24 деца са от родилните отделения и от отделението за недоносени деца.
Фокус: А кои услуги от резидентен тип са най-често използвани във Варна?
Адриана Григорова: Най-често използваната услуга от резидентен тип във Варна е Приют за деца „Гаврош“. Там настаняваме деца спешно и за които нямаме достатъчно информация и визия за бъдещото им отглеждане. Като друга услуга от резидентен тип, която се ползва спешно, е Кризисният център във Варна, който е с капацитет от 10 места и е постоянно запълнен. Тази година е открит и още един Кризисен център за лица и деца, жертви на домашно насилие, който се намира на територията на община Аксаково. Този Кризисен център е финансиран по проект от Норвежкия финансов механизъм и е с капацитет 8 места. Там също има възможност за настаняване на майки и деца, претърпели насилие. По отношение на настаняването на деца в социални услуги от резидентен тип за периода са настанени общо 57 деца. 42 са новите случаи, а за 15 деца е издадена заповед за продължаване на настаняването. Пет девойки са настанени в Кризисен център, 30 деца са настанени в приют „Гаврош“, 15 деца са настанени в центровете за настаняване от семеен тип. Във Варна има десет центъра, като това са центрове за деца с увреждания, както и за здрави деца. За периода 7 майки са настанени в Звено „Майка и бебе“, като превенция срещу изоставяне на децата.
Фокус: А колко деца са реинтегрирани за периода?
Адриана Григорова: Най-много деца се реинтегрират в осиновителни семейства, сочи анализът за дейността на Дирекция „Социално подпомагане“ във Варна за периода от началото на годината до края на месец октомври. На следващо място са децата, които се връщат в биологичните си семейства. За периода реинтегрираните деца, които са били настанени при близки и роднини са 28, като 11 са върнати в биологичните семейства, а 17 са навършили пълнолетие. „Реинтегрираните деца, които са настанени в приемно семейство са 40, като 12 са върнати в биологичните семейства, а 28 са осиновени. Реинтегрираните деца, които са ползвали социална услуга от резидентен тип са 7, от които 5 са върнати в биологичните семейства, а 2 са навършили пълнолетие. Реинтегрираните деца, които са били настанени в специализирани институции са 10, като 3 са върнати в биологичните семейства, 4 са осиновени, а 3 са навършили пълнолетие. По данни на институцията за периода в специализирани институции са настанени нови 22 деца. Децата, които са настанени в специализирани институции, са преди всичко деца с тежки увреждания. Те са 16 и са настанени в Дома за медико-социални грижи от родилното отделение. Настанили сме и 5 нови деца в Дом за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда“, която институция е за деца от 7 до 18 години.
Фокус: На каква стойност е сумата за периода, отпусната на основание Закона за закрила на детето?
Адриана Григорова: 303 275 лева е общата стойност на изплатените помощи от дирекция „Социално подпомагане“ във Варна на основание Закона за закрила на детето и Правилника за неговото приложение за периода. Подадени са общо 341 молби, като 175 от тях са за еднократна финансова подкрепа за деца, която е свързана с превенция на изоставянето им, реинтеграция или подкрепа на дете, настанено в приемно семейство. 147 от подадените молби са за месечна помощ на деца, които са настанени в семействата на роднини и близки и приемни семейства.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА 
Варна - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook