X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пловдив - Интервю
 
Д-р Емил Кабаиванов: Следващото управление на държавата трябва да бъде обърнато към проблемите на хората и на местната власт
26.11.2016 14:45 / Пловдив / Интервю
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, в интервю за Радио ''Фокус'' - Пловдив за това дали удовлетворява приетият на първо четене бюджет 2017 потребностите на общините и какво правителство предпочитат местните власти.

Фокус: Г-н Кабаиванов, какво правителство предпочитат местните власти сега – експертно, или служебно с предсрочни парламентарни избори?
Д-р Емил Кабаиванов: На местните власти, които сме най-близко до проблемите на гражданите, ни се иска да има едно стабилно управление и правителство. Дали ще бъде експертно, програмно или правителство, което да има ясен мандат и подкрепа, защото едно служебно правителство - то е с кратък мандат, със задача да подготви изборите и по възможност да не прави големи грешки, за да не сбърка поне положителните тенденции в развитието на икономиката. Следващото правителство, дали ще бъде служебно или програмно, то няма да има дълъг живот, това е ясно. Аз по-скоро бих казал няколко думи по отношение на това какво искам да бъде следващото управление на България. Искам, както сега постоянно се разпределят нови отговорности на общините, така да ни се даде възможност да имаме и финансовия ресурс да решаваме проблемите на хората. Управлението да е по-малко централизирано, както в момента се случва и целият ресурс на държавата е в София. Това води до обезлюдяване на държавата, до висока бюрокрация и до неефикасно решаване на проблемите на хората. Следващото управление трябва да бъде обърнато към проблемите на хората и на местната власт. Решавайки тези проблеми по-бързо и по-качествено, това ще доведе до по-добро качество на живот на всички хора. Това е безспорно.
Фокус: Какво очаквате от Бюджет 2017? Имате ли някакви опасения по отношение на предвиденото в бюджета за общините?
Д-р Емил Кабаиванов: Бюджет 2017 не е добър към общините. Имам предвид, че с много малко се увеличават параметрите на бюджета за общините. И нещо повече - когато говорим за бюджет на общините, ние не говорим само за бюджет на администрациите. В момента заплатите на общинските администрации са 2-3 пъти по-ниски от заплатите на служителите в министерствата. Говорим за бюджети, за да поддържаме общинската пътна мрежа, да поддържаме инфраструктурата на нашите градове и села. Това го няма, не е достатъчно в новия бюджет. Затова казах, че искам следващото правителство да бъде обърнато към проблемите на гражданите, а няма как да се решат проблемите им, ако това не е заложено в бюджета на общините.
Фокус: Да разбирам ли, че 2017-та година ще бъде трудна година за вас?
Д-р Емил Кабаиванов: Трудна ще бъде. Единственото положително нещо, на което се надяваме е да бъде продължена програмата за саниране.
Фокус: Тъкмо това щях да ви питам. Вашата община направи много по отношение на спирането?
Д-р Емил Кабаиванов: Ние в четвъртък бяхме на среща с г-жа Павлова, пет кмета, по поръчение на Сдружението на общините. Стана ясно, че договорите, които са подписани до момента са съвсем близко до стойността, която беше подсигурена за 2016-та година. Ако в новия бюджет има отново сумата от 1 милиард лева за саниране, програмата ще продължи. Ние искаме тя да продължи. Бих казал нещо повече. Ние искаме програмата да продължи през следващите няколко години, защото това е шансът на хората да имат едни обновени жилища, да плащат по-малко електроенергия и да се удължи живота на панелните, а и не само на панелните блокове.
Фокус: Разбрах, че имате подадени вече доста нови заявления за саниране?
Д-р Емил Кабаиванов: Да, в момента работим 24 блока, имаме още 70 заявления. Така че, ако в Карлово програмата продължи най-малко още 2 години, ние ще успеем да санираме около 100 жилищни блока.
Фокус: Каква е финансовата година, която приключвате?
Д-р Емил Кабаиванов: Рано е още да кажем, но годината е стабилна като цяло. Имаме по-малко задължения от предходни години. Но пак искам да кажа, че държавата е много оскъдна във взаимоотношенията с общините. Да го кажа направо, отнася се като мащеха към общините, а не като към собствено дете. Не могат да разберат управляващите ни, или го разбират, а пък не искат да го превърнат във факти, че държавата и общината са два субекта от една система. Системата, която е призвана да съхранява държавността в България. И ако продължават парите да се централизират в София, няма с какъв финансов ресурс да решаваме проблемите на гражданите.
Фокус: Като политически лидер как оценявате ситуацията в момента за съставянето на правителство? Като че ли трудно се случват нещата?
Д-р Емил Кабаиванов: Трудно се случват, защото досега управляващите не искат, а тези, които се хвалиха, че са спечелили президентските избори, не могат да поемат управлението. Всеки казва, че няма да носи отговорност за служебното правителство. И всъщност, ние в момента сме в тежка ситуация, в политическа криза, която може да окаже влияние върху икономиката и върху стабилността на държавата.
Фокус: Какъв е Вашият коментар за бунта в Харманли?
Д-р Емил Кабаиванов: Трябва да се даде ясен знак на всички, които мисля, че България е някаква държава, в която могат да влизат и излизат, а и да чупят държавно имущество. Те трябва да си получат заслуженото спрямо българското законодателство. Има достатъчно възможности да бъдат задържани, съдени по бърза процедура, екстрадирани и така нататък. България не е държава, в която всеки може да прави каквото си поиска. Ако сме заприличали на такава, тогава много жалко. Фокус: Може ли този бунт да е инсценировка с чисто политическа цел, от някоя партия?
Д-р Емил Кабаиванов: Мисля, че и този вариант не трябва да изключваме. И точно затова отпорът на безредиците и анархията, която се опитват някои да създадат в този лагер в Харманли трябва да бъде моментален и адекватен.
Цветана ТОНЧЕВА


 
Пловдив - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook