X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пловдив - Интервю
 
Д-р Георги Кръстев, БЛС-Пловдив: Атаката към служителите от Онкодиспансера прилича на случая с българските медици в Либия
26.11.2016 15:45 / Пловдив / Интервю
Д-р Георги Кръстев, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив, в интервю за Радио "Фокус" - Пловдив за атаките срещу лекарите от Комплексния онкологичен център в града и за оставката на директора на лечебното заведение д-р Красимир Вальов:

Фокус: Д-р Кръстев, общинските съветници на Пловдив гласуваха освобождаването от длъжност на управителя на Комплексния онкологичен център Красимир Вальов. С 34 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържали се“ съветниците приеха депозираната от самия д-р Вальов оставка. Така, въпреки протестите на лекари и пациенти от Онкодиспансера и оставането им в залата до края, оставката на шефа им бе приета. Какъв е вашият коментар от събитията през последната седмица, свързани със съдбата на Онкодиспансера?
Д-р Георги Кръстев: Това са нормални неща. Аз не знам как всичко се случи в последния момент, след като колегите го подкрепяха. Естествено, всички ние сме подвластни на определени политики. Неслучайно на 10 юли 2012 година аз поисках среща с министър-председателя именно във връзка със здравните политики в Община Пловдив, но тя така и не се състоя. Актьорското майсторство и ред други неща в Общинския съвет са известни на обществото от много години. Най-важното е да има спокойствие и пациентите да бъдат убедени, че независимо от всичко това, което се случва, лекарите ще продължат да изпълняват своите задължения. Тази професия е дадена от Всевишния и аз не познавам лекар, който ще навреди на своите пациенти. Ние сме един екип в борбата със съдбата. Лошото е, че упражненията в сектора по здравеопазване продължават и не се вижда светлина. Не може да се говори, че са дадени пари за здравеопазване, защото това са реалните средства, които всеки един от нас прави, отчисления в името на здравето, съобразно действащото законодателство. Неслучайно ние предложихме промяна на този модел - солидарният принцип да е дотам, докъдето участва държавата и към НЗОК да има индивидуални партиди с натрупване, с унаследяване и право на преотстъпване на нуждаещи се. Никога и никой, каквито и шамани, врачки и гледачки да съществуват, не може да каже всеки един от нас какво носи в себе си и кога то ще изскочи на пиедестала. Болестите са единственото нещо, пред което всички са равни. И за разлика от политическия елит, медицината се гради на грешки, а целта е тяхното отстраняване. Затова има конгреси и ред други просветителски и профилактични дейности – за предотвратяване на най-лошото, а именно заболяването. Диагнозата е анализ на медицински дейности. Аз съм изненадан от начина, по който се провежда този дебат за очерняне на пловдивските лекари. Може и да имаме грешки, но за пореден път казвам, че ние се учим от тях.
Фокус: В публичното пространство се афишира, че д-р Красимир Вальов е подал доброволно оставката си. Дали според вас е така или е действал под натиск? Кметът Иван Тотев каза, че се упражнява натиск от Министерството на здравеопазването.
Д-р Георги Кръстев: На кметът е вменено от Общинския съвет да ръководи всички дейности в поверената община. Той има заместници, които трябва да следят тези ресори. Това може да каже само и единствено д-р Вальов, защото това е негов акт. Ако бях на неговото място, щях да си подам оставката много по-рано. Не може по този начин да се стресира целия медицински персонал и да се очерня едно лечебно заведение, което е доказало своята състоятелност в годините. За пореден път твърдя, че тази кампания се доближава до случаите с медиците в Либия и с лекарите от Горна Оряховица, които през 2010 година бяха обвинени в умъртвяване на новородено. Някой си прави политики върху страданията на българските граждани. Аз помолих и изисках записи от Нова телевизия, както един анализ на цялата дейност на Комплексния онкологичен център и да се произнесат бордовете по съответните специалности. Към Българския лекарски съюз има създадени бордове, членове на съсловната организация и представители на научните дружества. Нека да видим дали ние толкова бъркаме. От вътрешните проверки се доказва, че процентът грешки е много по-малък от позволеното според световните стандарти. Ако има някакви пропуски, те ще бъдат отстранени. Неслучайно аз съм пуснал писмо до Регионалните колегии и до областните управители на областите, чиито граждани по статут се лекуват в Комплексния онкологичен център. Трябва да стане ясно, че това не е лечебно заведение само на общината, а и на прилежащите области, както и на всички български и чуждестранни граждани, които желаят да се лекуват в Онкодиспансера. Забележете, че това става при ограничени възможности, заради регулация от НЗОК. Не може търговска дейност да бъде дирижирана и координирана с бюджети или регулативни стандарти. Ако имаме някъде пропуски, то е поради липса на диагностични възможности, заради изчерпани регулативни стандарти или липса на бюджет към съответните лечебни заведения. Това не е само в Комплексния онкологичен център, а във всички лечебни заведения на територията на България. Затова ние апелираме за промяна на този модел. Висша форма на политика е опазването на здравето на гражданите и съхраняване на здравето на подрастващите, защото те са хората, които ще унаследят и развият тази държава.
Фокус: При предишния ни разговор вие споменахте, че няма нито един подаден сигнал за нарушения от пациенти на Онкоцентъра към Регионалната здравна инспекция, към РЗОК и други отговорни институции. Дали има някакъв шанс да се възстанови доброто име на здравното заведение след проверките, ако атаките се окажат неоснователни?
Д-р Георги Кръстев: Аз съм убеден, че то не е и накърнено. Когато има такъв дебат, истината излиза наяве. За пореден път казвам, че ако имаме пропуски, то те ще бъдат отстранени. При посещението на патриарх Кирил в Пловдив, главата на Българската православна църква тогава патриарх Максим ми каза да не униваме, когато ни хулят, а да продължаваме да си вършим работата, която е най-святото нещо на този свят. Аз не познавам български лекар, който ще навреди на себеподобния. Ако здравната система се крепи, то това е възможно единствено и само заради самоотвержеността на медицинската общност. Медицината е екипност и мисия. Всички участници в диагностично лечебния процес пренасят страданията на пациентите в своите семейства. Ние живеем с мъката и страданията на себеподобните. Никой не може да изживее стреса, когато някой от нас трябва да каже на близките или на самия пациент, че той е болен от злокачествено заболяване. По никакъв начин не можем да бъдем овъзмездени за мъките, които изживяваме. Висша форма на политика през последните години е именно настройването на обществото срещу медицинската общност, което е много лош рефлекс за управляващите. За пореден път казвам, че всички застанаха срещу медиците в Либия и срещу медиците в Горна Оряховица. Непрекъснато се търси сензацията, а се забравя, че лекарите също са хора и понякога грешат. За разлика от политиците, ние медиците се учим от своите грешки и ги избягваме при всеки следващ случай.
Тони МИХАЙЛОВ

 
Пловдив - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook