X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Варна - Интервю
 
Нина Ставрева, кмет на Община Каварна: С 50 % ще бъде намалена услугата домашен социален патронаж през 2017 г.
26.11.2016 16:19 / Варна / Интервю
Кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Радио „Фокус”-Варна

Фокус: Г-жо Ставрева, как ще приключи 2016 година за община Каврна? Какви по-мащабни дейности успяхте да свършите за периода?
Нина Ставрева: Уверено мога да заявя, че ще изпратим една успешна и динамична 2016 година за Община Каварна. Изключително бързо премина първата година от мандата. Още в началото обявихме, че основния приоритет е туризма, който се развива в рамките на общината, защото това е секторът с най-голям потенциал и именно затова усилията ни през тази година бяха насочени преди всичко към него. Казвам успешна, защото отбелязахме един изключително успешен туристически сезон за общината, за който положихме усилия още през зимата на 2016 година, участвайки в редица изложения във ваканция / Спа Експо в София, в изложенията в Молдова и Букурещ, където представихме достойно Община Каварна с всичките й природни дадености, атракции и богатото културно-историческо наследство. Още през изминалата година взехме участие на срещата с руските туроператори в Москва, в българското посолство, като инициативата беше на Министерството на туризма. През летния сезон действително имахме ръст на почиващите от Русия, Румъния, Молдова, чухме чешка и полска реч.

Фокус: Какъв е размерът на туристическия данък, който отчита Община Каварна за 2016 г?
Нина Ставрева: Отчитаме ръст на събрания туристическия данък в общината за 2016 година с 50 %, спрямо 2015 г. През 2015 година събираемостта на туристическия данък беше в размер на 80 000 лв., докато през настоящата възлиза на 120 000 лв. Това е категорично доказателство за добре свършената работа. Голям принос за това постижение има и съвсем реновирания плаж в община Каварна. Обликът му беше съвсем различен, в сравнение с изминалите сезони. Общината заедно с концесионера положихме много и съвместни усилия, за да постигнем този резултат и успяхме да предоставим условия за удобства, комфорт и уют на всички плануващи в Каварна. За постигане на изключително добрите резултати е необходимо човек да бъде последователен и затова ще продължим с грижите за положителното развитие на общината. Проведохме една процедура за изграждане на пешеходна алея, това е така наречения декинг, който ще бъде по протежението на цялата плажна ивица. Това е една пешеходна алея за разходки, която е на 5 метра навътре от брега, с широчина 2 метра, с 13 обособени къта за отдих, сенници и озеленяване. Така че, облика за предстоящия сезон 2017 ще бъде още по-добър на каварненския плаж.

Фокус: Какви положителни промени успяхте да наложите през 2016 г.?
Нина Ставрева: През 2016 г. успяхме да намалим таксата в детските градини от 30 лв. на символичната сума от 2 лв. за дете. В рамките на 1 година няма как да изпълним всички ангажименти, които сме поели и които са част от програмата за управление за мандат 2015 - 2019, но ще споделя по-същественото. Онова, което лично поех като ангажимент пред младите семейства в Каварна, беше премахването на таксата в детските градини. Това се случи тази година, като таксата за детската градина е съвсем символична - по 2 лева на дете. Предишният размер беше 30 лева. Това е една политика, която общината провежда в подкрепа на младите семейства, тъй като всички знаем, че децата са бъдещето и трябва грижата за тях да бъде приоритет. Така поехме издръжката на децата в общинския бюджет, което своевременно даде възможност за тази символична такса.
Всички събития, с които общината е станала известна през последните години се проведоха и праз настоящата 2016 г., като един от ангажиментите беше да се надгражда богатството на културния календар. Успяхме да удържим на това обещание и проведохме 4 нови мероприятия - първи турнир по подводен риболов, дни на руската култура в Каварна, а събитието, което провокира огромен интерес и в жителите, и в гостите на общината, беше организираната за първи път възстановка на Каварненското въстание в края на месец юли. Не пропуснахме да проведем и традиционните Каварна рок фест, Миден и рибен фест, фестивала "С България в сърцето".
Изпълнен е ангажиментът за осигуряване на самостоятелен бюджет във всички населени места към Община Каварна. Поехме този ангажимент към всички хора, кметове и кметски наместници в населените места и го изпълнихме. Кметовете и наместниците вече разполагат с повече самостоятелност по финансовите въпроси в рамките на тази година. Към днешна дата мога да кажа, че изпълнението на собствените приходи е 71 %, като разбира се бихме желали този резултат да е по-висок, но има още един месец до приключването на финансовата 2016 година.
По-значителните неща, които успяхме да свършим през годината са свързани с подготовката на проектните предложения във връзка с отварянето на подмярка 7.2 . По ОП "Развитие на селските райони" подготвихме 3 проектни предложения, свързани с водопроводната мрежа в 5 от населените места в Община Каварна. За улиците и общински пътища, силно се надяваме, че ще получим също необходимото финансиране. Един от изключително мащабните и важни проекти, който ще се развива в рамките на целия мандат и за който вече са положени първите стъпки, е регистрация и изграждане на рибарско пристанище в Община Каварна. Една морска община, като Каварна, не може да е без пристанище. За съжаление, за сега такова регистрирано няма, но вече сме на финала по регистрацията му. Ще търсим средства за финансиране и за изпълнение и на този изключително важен за общината проект.

Фокус: Каква е събираемостта на данъците и таксите за 2016 г.?
Нина Ставрева: 80 % е събираемостта на данъците в Община Каварна за 2016 година. Ще бъда конкретна. Изпълнението на данъка върху недвижимите имоти е 88 %, върху превозните средства - 96 %, при добиването на имущество е около 60 %, а при туристическия данък има леко преизпълнение, така че, събираемостта на данъците, средно за всички видове възлиза около 80 %, което никак не е малко. На заседанието на Общинския съвет, което се проведе през изминалия месец, ние внесохме на тяхното внимание увеличаване на данък върху недвижимите имоти - от 1.5 на 1,8 промила, което в цифри, на база изчислена средна данъчна стойност на имотите в град Каварна и в населените места в пределите на общината, говори за увеличение между 2 и 4 лева на годишна база.

Фокус: Какви са предизвикателствата пред общината за 2017 г.? Какви цели си поставяте?
Нина Ставрева: Очаквам една динамична и успешна 2017 година, каквато беше и настоящата. Социалната политика, която развива Община Каварна ще продължи, и ако през 2016 се погрижихме за младите семейства с премахването на таксите в детските градини, то през 2017 ще бъде намалена услугата домашен социален патронаж с 50 %, тоест услугата за възрастните хора ще падне от 100 на 50 лева. Така че, продължаваме да работим с душа и сърце и с пълна яснота за отговорностите, които са пред нас. През 2016 година сключихме 3 договора с Българска банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност и реалните дейности по нея очакваме през 2017 година. Ще видим как ще се развият нещата и с проектите по програмата за "Развитие на селските райони. Продължават и дейностите по реализация на проекта за пристанището, облагородяването на цялата курортна зона, с цел привличане на още туристи в Община Каварна, защото един от основните стремежи е общината да се върне в списъка на желаните туристически дестинации и основна грижа на ръководството е да положим достатъчно усилия, това да стане факт.

Фокус: Удовлетворява ли потребностите на общината приетият на първо четене бюджет 2017?
Нина Ставрева: В бюджет 2017 има леко увеличение на средствата за капиталовите разходи. От това, с което се запознахме с екипа на общината и ни направи впечатление, е че действително има такова увеличение на средствата за капиталовите разходи, парите за зимното поддържане, но онова, с което не сме съгласни е размера на изравнителната субсидия, която получава Община Каварна. Говоря конкретно за общината, имайки предвид, че тя се изчислява на базата на собствените приходи и това, че те реално намаляват през последните години. Община Каварна, в рамките на 3 годиним, получава една и съща изравнителна субсидия - 179 000 лева, която е най-малка в сравнение с всички общини в област Добрич. Не сме разглеждали в детайли, но има какво да се желае по основния финансов документ на Република България. От това, което мина на първо четене, не е разчетено увеличението на минималната работна заплата, на средствата за фонд пенсии.

Фокус: В качеството си на кмет на местна власт, какво предпочитате - експертно правителство или служебно с предсрочни парламентарни избори?
Нина Ставрева: Експертно. Така или иначе предсрочни парламентарни избори ще ни се случат, но отговорното поведение според мен, беше правителството да продължи своята дейност. Оставката на правителството вече е факт и процесите, които предстоят ще вървят по естествения си път. Смятам, че драмата, каквато се представя след оставката на правителството, не съществува, а Конституцията ясно казва какви са предстоящите действия, които ще си минат по реда. Очакваме предсрочните парламентарни избори с надеждата, тази промяна, за която всички говорят, най-после да стане факт.
Деница НИКОЛОВА

 
Варна - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook