X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Варна - Интервю
 
Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Промяната в етикетирането на хранителните стоки е много важно за българския потребител
27.11.2016 11:10 / Варна / Интервю
За промяната в етикетирането на хранителните стоки от 13 декември и как това ще се отрази на производителите и потребителите, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна

„Фокус”: Г-н Бонев, кои от последните промени в Закона на храните засягат директно потребителите, кое е важното, което те трябва да знаят?
Иво Бонев: Много важна за нашите потребители е промяната във връзка с Регламент № 11 69, който касае етикетирането на етикетите на нас като производители. Гратисният период изтича на 13 декември, т.е. от тази дата, всеки производител на хранителни продукти е длъжен на етикета да запише т. нар. калорийни и хранителни стойности. Под калорийни стойности разбираме измерванията в килоджаули и килокалории, а в хранителни стойности касаят въглихедратите, мазнините и белтъчините на 100 грама от продукта. Тук трябва да се подчертае защото е много важно че в мазнините всеки производител е задължен да пише т. нар. наситени мазнини, т.е. какъв дял имат те от тези 100 грама. Същото се касае и за въглихедратите във връзка със захарите. Това означава, че всеки един от нас като потребител трябва внимателно да прочете етикета и да се ориентира в съдържанието на тези, да кажем не много полезни неща. Говор я специално за т. нар. наситени мазнини и на различните видове захари и тяхното съдържание в продукта. Ние в 21-ви век свикнахме да ходим с телефоните и четем етикетите на хранителните продукти. Това не е лошо защото, когато сравнявам ситуацията от преди 20 – 30 години. Тогава работехме по БДС и продуктите бяха едни и същи с едно и също качество и някак си имахме някакво доверие към малкото производители, които имаше. Сега пък нещата през годините много се промениха, надявам се към добро. В момента предлагането е наистина огромно и в тази джунгла от производства и толкова много търговски обекти, човек наистина може да се обърка и да сгреши. Така, че това е нещо важно, добре е потребителите да го знаят и да се ориентират чрез четене на етикетите.

„Фокус”: По думите ви разбирам, че във вашия бранш сте доволни от тези промени. Имате ли някакви претенции или забележки?
Иво Бонев: Ние, освен, че сме производители сме и потребители и преди всичко като потребители би трябвало всеки един от нас да е доволен, вече като производители ние сме задължени. Това е регламент и е със силата на закон. Искаме или не ние трябва да го направим. Не ми се коментира дали всички ще го направят от 13 декември. Честно казано се съмнявам, но тук вече имат думата нашите контролни органи, например Агенцията по безопасност на храните. Те си знаят работата, достатъчно наясно са. Надявам се всичко да е наред до месец например. Знае се, че в България малко нещата закъсняват, дори доста, но вървим в правилната посока, а това е прекрасно.

„Фокус”: Ясно е, че консумацията на хляб постепенно намалява, известно е, че във Варна се консумира повече хляб през лятото по разбираеми причини, но какви са вашите наблюдения по отношение на сезонността в консумацията?
Иво Бонев: Правилно го казахте, че това са факторите, които влияят върху потреблението на хляб и на хлебни изделия като цяло. Има статистика, която е от преди 20 години и която категорично доказва този тренд на намаление на потреблението на хляб и тестени продукти. Аз мога да ви кажа и цифри, макар, че те не са актуални, а от преди 20 години. Около 380 грама на ден хляб и хлебни изделия потребява на ден българинът. Това включва и закуските. Този грамаж определено за последните 20 години е намалял и причините разбира се са много, някои вече бяха споменати. Хубавото е, че на пазара се появяват все по-интересни, да кажем здравословни продукти. Има вече различни видове хляб, който съдържа не само пшенично брашно. Говорим и за елда, и за оризово брашно, те са без глутен. По отношение на закуските също вече имаме огромно предлагане на качествени продукти. Затова мисля, че българинът подобрява с месеци хранителната си култура и четейки за тези продукти и консумирайки ги ежедневно става все по-капризен, което е нормално, но и пък пазарът задоволява напълно капризите му, има какво да се купи. Хлябът за българина е нещо свещено. Това е свързано и с религията и с нашия бит. Това е продукт, който е уникален защото освен всичко той съдържа и всички необходими съставки за нормалното протичане на жизнения процес на човека. Само на хляб да останете можете спокойно да съществувате, незаменим е като храна.

„Фокус”: Какви се в момента цените на различните типове брашна и в този смисъл очаквате ли покачване или понижение на цената на хляба?
Иво Бонев: Няма да има покачване на цената на хляба, бързам да уточня. Цената на зърното през последния месец леко спадна, но ние работим с брашно, а не със зърно и в този смисъл там няма почти никакъв спад затова и аз не очаквам покачване на цената на хляба. Няма в момента такива фактори.
Петко ПЕТКОВ

 
Варна - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 11:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

11:00 – 12:00 "Светилник"
предаване за духовността, за православието, за българската цивилизация, история и култура

12:00 – 15:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

15:00 – 16:00 "Изгрей зора на свободата"
предаване за духа но България и революционните борби на Македония и Одринско

16:00 – 21:00 "Focus-news"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

21:00 – 23:00 "Вардар, Дунав и Марица"
предаване за български фолклор, история, традиции и обичаи. Характерни особености на фолклорните ни области и представяне на най –изявените ни изпълнители от тях. Повече за историите на възпетите в песните герои и събития. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните, националните и регионални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в почивния ден.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook