X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Благоевград - Интервю
 
Бонка Ичкова, СБУ-Благоевград: Наредбата учителите да минават на психотест е сегрегация
27.11.2016 16:07 / Благоевград / Интервю
Бонка Ичкова, председател на Синдиката на българските учители в Благоевград, в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин относно Наредбата за задължителен психотест на учителите в началото на учебната година

Фокус: Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, като това става ясно от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник. Защо се налага това?
Бонка Ичкова: Не знам защо се налага. Тези въпроси трябва да бъдат отправени към Министерството в оставка и към министъра в оставка, които приеха наредбата.
Фокус: Как преподавателите от Благоевград гледат на тази наредба?
Бонка Ичкова: Естествено, че са обидени от това защо само учителите ще минават на психотест, просто е много необяснимо всичко това, което се случва. Въпреки това аз имам обяснение, а именно че винаги става дума за пари. Отново трябва да бъде подкрепено нещо, за да се събират финанси, защото се съмнявам, че ще бъдат кой знае какви прегледи, а всичко е проформа, колкото да събират парите на хората. Аз категорично съм против. Просто това е такава сегрегация, че бихме могли да заведем и дело за недобросъвестно отношение към пазителите на духа в България останали малцина. Нямам друго обяснение, освен това, че става дума за пари.
Фокус: Тоест Вие смятате, че отново ще се стигне до различни корупционни схеми?
Бонка Ичкова: Разбира се, както е с разни медицински прегледи, със здравни книжки и т.н., защото това не важи за всички работещи в България. Изведнъж ние осъмваме с някаква наредба, която нито е обсъдена със Синдикати, нито с тристранен съвет, нито нищо, и то това е решение на Министерски съвет.
Фокус: В Синдиката Вие обсъдихте ли тази наредба?
Бонка Ичкова: Няма как да обсъждаме нещо, което изведнъж ни се сервира. Естествено отвсякъде на мен като областен координатор, ми се обаждат хора, които са недоволни от всичко това. Няма как някой да го одобри изобщо. Това е все едно аз да искам всеки родител да ми предоставя такъв психиатричен тест за детето си и за себе си, защото комуникирам с тях. То е същото.
Фокус: Планирате ли някакви протести?
Бонка Ичкова: Все още не е обсъдено, имаме събиране през декември и тогава вероятно ще го обсъдим. Ние имахме планиран протест на КНСБ, но го отложихме с оставката на правителството, тъй като имахме различни искания, но това ни дойде съвсем като студен душ от министър Москов, но това не оневинява нашето министерство, което се е съгласило на такова нещо.
Фокус: Споменахте, че ще обсъждате други ваши искания. Какви са те и какво ще се случи на това Ваше събиране през декември?
Бонка Ичкова: Трябва да подпишем анекс към колективен трудов договор след като се приеме Бюджетът на Република България за увеличение на заплатите и механизъм по който ще стане. Имаме безкрайно много проблеми с този нов закон, защото ние работим под ударите на един необмислен закон, нееднократно съм го казвала, с непълна нормативна уредба. Имаме проблем с извънкласните форми, за които все още няма стандарт и изобщо няма финансиране. Пред нас стоят и общинските бюджети, проблемите с детските градини, за които не достигат финанси. Имаме нов проект, който е абсолютно необмислен и от Министерството при условие, че в новия програмен период образованието уж беше преимущество, но това не е така. Много са нашите проблеми и това са проблеми на цяла България, защото се стига до всяко едно семейство.
Фокус: Какво трябва да се направи според Вас от тук нататък, за да бъдат разрешени тези проблеми?
Бонка Ичкова: Няма рецепта за това, но каквото и да говорим става дума и за средства. Не може да прилагаме закон, който е финансово необезпечен. Това е закон против който застанаха 99% от учителите. Кой ни чу? На всичкото отгоре той не е обезпечен по никакъв начин финансово. Както винаги сме на автопилот – затрупват ни с все повече бумащина. Уж Националният инспекторат по образованието щеше да измести Регионалното управление по образованието, но напротив – Регионалното управление си стои с чиновници, като всичко е от бюджета на Министерството, но не знам до кога ще се продължава така. И как ще привличаме млади хора в професията? По кой начин? Няма как да стане. Държавата няма дълготрайна стратегия, плановост и премисленост как да се случат нещата. Всичко е на парче, пълен хаос. Сега се бави самата техническа част, защото трябва непременно да е обвързана с подписи на министър, работодатели и синдикати.
Натали СТЕФАНОВА


 
Благоевград - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook