X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Кюстендил - Интервю
 
Ивайло Чалъков, експерт "Управление на кризи": Община Кюстендил е в готовност за зимния сезон
28.11.2016 13:44 / Кюстендил / Интервю
Ивайло Чалъков, експерт "Управление на кризи" към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

Фокус: Господин Чалъков, какво е направено до момента относно готовността на общината за зимния сезон, всъщност готови ли сте за сериозното застудяване и за снега?
Ивайло Чалъков: Мога да кажа че подготовката е на ниво. Съгласно заповед, издадена от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, на Закона за защита при бедствия, са предприети превантивни мерки с цел осигуряване нормалното функциониране на техническата инфраструктура, снабдяването, обслужването и услугите на територията на общината. Освен това има предприети мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението при усложнена зимна обстановка. Самата заповед, в която са разписани съответните мерки, е изпратена до всички директори на дирекции, до лицата имащи пряко отношение за организирането на зимния сезон, включително водното дружество и дружеството за електроразпределение. Всяка една институция е наясно с превантивните мерки.
Фокус: Кажете част от тези задължения и мерки, какви са те?
Ивайло Чалъков: За почистването на републиканската пътна мрежа е ясно, че се грижи Областно пътно управление. Вече са проверени хижите и другите туристически обекти в планината, дали са подготвени за работа през зимния сезон, актуализирани са телефонните номера за връзка и ангажиментите за почистването на пътищата до тези обекти. Дружествата са ангажирани със създаване на организация за бързо отстраняване на възникнали аварии в електропреносната мрежа и по водопроводната мрежа, мобилните оператори също са направили своята проверка на съоръженията. Имаме извършени проверки на водните площи на територията на общината Управителите на фирмите за превоз на пътници са извършили технически преглед на автомобилите и най-вече на отоплителните инсталации в автобусите. В случай, че имаме усложнена зимна обстановка, кметовете по места трябва да организират дежурства и да се организират действия по почистване на пътищата в населените места. Трябва да се знае, че съгласно кметската заповед се забранява разкопаването на улици, тротоари, зелени площи, без разрешение от страна на общината. Освен това, чрез средствата за масова информация ще се уведомява местното население за опасностите от снеговалеж или заледяване.
Фокус: Какво е важно да знаят жителите на града и селата?
Ивайло Чалъков: Трябва да знаят, че при почистване на тротоарите от сняг, не трябва той да се хвърля на уличното платно, а де се натрупва в страни на тротоара. Задължително тротоарите трябва да бъдат почиствани пред жилищните сгради или пред държавните и общински учреждения е търговски обекти.
Фокус: Ако това задължение не бъде спазено, какво следва?
Ивайло Чалъков: Предвидени са глоби. При непочистен сняг или лед може да бъде наложена глоба в размер от 100 до 10 000 лева за юридическите лица и от 50 до 500 лева за физическите лица. При констатиране на повторно нарушение, се налага двойно по-висока глоба. Хората трябва да знаят, че живущите в блоковете трябва да почистват и подходите към сградите, а останалите почистват тротоарите, прилежащи към жилищните сгради.
Фокус: Споменахте, че републиканската пътна мрежа се почиства от Областно пътно управление, кой почиства улиците в града и общинските пътища?
Ивайло Чалъков: В град Кюстендил и околностите почистването се извършва от Общинско предприятие „Чистота”, а за четвъртокласната общинска пътна мрежа има избрана фирма, която е проверена за нейната готовност за работа.
Фокус: Как стои въпросът със състоянието на водоемите на територията на община Кюстендил?
Ивайло Чалъков: Извършена е подготовка на микроязовирите за есенно-зимния сезон. Става въпрос за двата водоема край село Граница и квартал Въртешево. Язовирите са обслужени за есенно-зимния сезон. Почистени са отводнителните канали, преливниците. Има доста свободен обем и може да се поеме допълнителни количества вода. Гражданите трябва да са спокойни, защото на наша територия няма потенциално опасни водоеми, които биха могли да застрашат живота и здравето на населението. През летния сезон е извършено почистване на речните корита в рамките на населените места. Почистването е организирано от кметовете и кметските наместници на селата.
Венцеслав ИЛЧЕВ

 
Кюстендил - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 “Встреча в сыре”
Предаване за руска музика. Касае най-вече руската бардова музика, но не се подминават и новите музикални достижения. Предаване за големите руски изпълнители, за връзките между българските и руските музикални и духовни традиции, предаване за историята, която вдъхновява написването на песни за конкретни събития и герои. Открита линия за слушатели 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook