X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Кюстендил - Интервю
 
Д-р Велка Войнова, Областна дирекция по безопасност на храните: Започваме тематична проверка във връзка с Никулден и продажбата на риба и рибни продукти
02.12.2016 12:36 / Кюстендил / Интервю
Д-р Велка Войнова, началник на отдел "Контрол на храните" към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

Фокус: Доктор Войнова, Областна дирекция по безопасност на храните приключи тематичната проверка, свързана със здравословното хранене на децата и учениците, какви са обобщените резултати от нея?
Д-р Велка Войнова: Ще започна с това, че Българската агенция по безопасност на храните извърши извънредни проверки в училищните столове за хранене, в детските ясли и градини, както и в детските кухни. Целта беше да се установи дали се спазват изискванията за качеството на храните, записани в Наредба №9. Съгласно изискванията храните предлагани на децата трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт. Трябва да имаме БДС за млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал, утвърден стандарт "Стара планина" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, както и браншови стандарт за хляб и брашно "България", браншови стандарт за лютеницата и браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло”. В рамките на тематичните проверки ние извършихме инспекция в общо 13 обекта. Цифрата е малка, но голяма част от обектите бяха обхванати от проверките, през месец октомври, а сега довършихме тези обекти, които до момента не бяха проверени. Мога да кажа, че в 12 от обектите не бяха открити несъответствия, но винаги има някъде, където нещо не е наред. В един павилион, разположен на територията на училище в град Кюстендил, констатирахме наличие на храни, които не отговарят на Наредба №9. Тук се касае за медена питка, млечен шоколад с лешници, шоколадови вафли, бисквити, кубети и солети. Общото количество та тези пакетирани храни е 4,6 килограма. Освен това в този обект има несъответствия касаещи здравен фонд и оборудване, както и по отношение на системата за управление безопасността на храните. Това са неща, които доведоха до спиране на наличните количества храни, както и връчване на предписания.
Фокус: Причината за спиране от продажба на тези храни не е изтекъл срок на годност, а поради несъответствие на наредбата, така ли?
Д-р Велка Войнова: Да, причината за спирането на тези храни е наличие на вложени растителни мазнини, които не са разрешени от Наредба №9. Мога да кажа, че нашите проверки в тези обекти ще продължат, те са планирани. В зависимост от анализа на риска имаме трикратни проверки за годината.
Фокус: Д-р Войнова, може ли да обобщим, че в училищните и детски обекти се спазват изискванията за здравословно хранене?
Д-р Велка Войнова: Да, това е категорично. Това, че понякога установяваме такива храни, това се дължи най-вече на недоглеждане от страна на операторите които са закупили такива продукти. Поради тази причина операторите трябва внимателно да четат етикетите, както и потребителите, защото от същите тези асортименти те могат да закупят и съответстващи храни.
Фокус: Д-р Войнова, тези оператори споделят ли с вас, че малко трудно се справят с изискванията, защото извън училище павилионите продават всякакви храни?
Д-р Велка Войнова: Да, аз знам техните съмнения относно това, че мерките са недостатъчни. Законодателят на този етап е регламентирал изисквания към храните, които се предлагат на децата от столовете и павилионите в училище, а извън територията на училището се предлагат всякакви храни. Ние сме длъжни да изпълняваме законово разпоредените изисквания. Тези, които са решили, че ще имат обект, разположен на територията на училището, те също са длъжни да се съобразяват с това.
Фокус: Доктор Войнова, предстои един от големите християнски празници през месец декември – Никулден, по традиция тогава масово се купува и консумира риба, какви мерки предприемате от ваша страна?
Д-р Велка Войнова: Ние започнахме тази тематична проверка, контролът при нея е насочен към съхранение и продажба на риба и рибни продукти. Основните моменти които следим са регистрация на обекта по Закона за храните, разрешена дейност за продажба на риба и рибни продукти, създадени условия за съхранение, етикетиране на тези продукти, важни са и температурните условия за съхранение, както и съответствие на предлаганата храна с изискванията към органолептичните показатели. Това ще следим в обектите. В случай, че имаме и продажба на жива риба, ние ще следим поведението на рибата, чистотата на водата. При охладената риба ще гледаме състоянието на хрилете, мускулатурата, редица са показателите. Ни сме отворени и за подаване на жалби, сигнали и информация.
Венцеслав ИЛЧЕВ

 
Кюстендил - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook