X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Благоевград - Интервю
 
Д-р Калоян Методиев, политолог: От ГЕРБ размотаваха ПФ в продължение на една седмица, водиха преговори с тях и в един момент се отказаха, сега действат по същия начин и с РБ
03.12.2016 12:09 / Благоевград / Интервю
Д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ - Пирин.Водещ: Да започнем нашия разговор разглеждайки изказването на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след като прие и върна връчения му мандат, а именно, че предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи. Съгласен ли сте вие с тази теза и как въобще гледате не нея?
Д-р Калоян Методиев: Не знам какво общо има това с демокрацията. По-скоро това е най-прагматичното решение в момент, защото просто няма накъде да се развива това правителство и този парламент. Свърши им времето за конструктивни решение, нямат и обществен кредит на доверие. Така, че най-разумното в случая е да отиваме на избори, а не най-демократичното.
Водещ: В началото на тази седмица от ПП ГЕРБ и по-конкретно г-н Борисов дадена заявка, че би подкрепил кабинет съставен от Патриотичния фронт. 24 часа по-късно обаче парламентарната група на партията излезе с решение да не подкрепя правителство съставено от тях. На какво се дължи тази промяна в поведението на партията?
Д-р Калоян Методиев: Говори се, че е имало външен натиск от страна на Ангела Меркел, която контролира Европейската народна партия, на която е член и ГЕРБ, да не прави такъв ход. Меркел в момента е в паника от това, че национал-консервативните, националистически, десни формации в Европа са във възход и по всякакъв начин се опитва да задържи положението, но дали е така, това не се знае. Европейските показалки много чест се размахват безразборно в България. Виждате, че позициите се сменят не през ден, а през няколко часа. Това е такова нестабилно хаотично поведение, че нямам думи. Ние, които следим политическите процеси не смогваме да следим лъкатушенията на мнението, а какво остава за хората, които си имат друга работа.
Водещ: Появиха се обаче и мнения, че обсъждането на Бюджет 2017 година е станало „Ябълка на раздора“ между двете политически сили. Дали е така според Вас или някои хора просто се опитаха да отклонят вниманието от реалния проблем?
Д-р Калоян Методиев: Едва ли. Бюджета може да бъде само причина, защото през последните две години се направиха толкова компромиси с бюджетни средства, теглене на заеми, програми, че на мен лично ми се струва, че няма как бюджета да е причина за проблеми между двете парии. Лично аз смятам, че зад всичко това стои нещо друго.
Водещ: Във връзка с това дали ГЕРБ би подкрепила кабинет на РБ премиерът в оставка коментира, че когато от Блока ги поканят на среща и обяснят какво предлагат, тогава Борисов ще каже крайното си решение. Това обаче не е ли удар по Патриотите и какво казва той с това решение?
Д-р Калоян Методиев: От ПП ГЕРБ размотаваха патриотите в продължение на една седмица, водиха някакви преговори с тях и в един момент се отказаха. Сега действат по същия начин и с реформаторите –дават им сигнали, че може да се направи правителство, а по-късно след като е даден сигнал, че ще се помисли в тази посока ще последва отново „връщане на топката“. Това са едни схеми, които ми се виждат много дребни. Не подобава на голяма партия с претенции да е сериозна да прави такива упражнения. Повтарям, не излъчват сигнал за устойчивост, което е условието някой да има претенция да управлява. Ако искаш да управляваш една държава, град или малко населено място, то ти трябва да си стабилен, да вървиш последователно стъпка по стъпка и да си предвидим. Това ми се губи в момента от цялостната ситуация.
Водещ: Лидерът на ПП БСП – Лява България Корнелия Нинова пък обясни поведението на ГЕРБ към Патриотите като резултат от това, че не са успели да се разберат за министерските постове. Дали има нещо вярно в тези нейни думи, въпреки че и двете партии отрекоха такова нещо?
Д-р Калоян Методиев: Мисля, че не се разбраха цялостно. Министерските постове са само върха на айсберга. Не мисля, че ГЕРБ като най-голяма партия щяха да издържат да подкрепят някой по-малък. Тя цялата им философия на съществуване и развитие е да са винаги първи, те да казват какво да се случва. Така, че всички други конструкции щяха да бъдат фалшиви.
Водещ: Може ли да си обясним поведението на всички партии към днешна дата с това, че те се намират в предизборна еуфория, че на изборите ще спечелят много гласове, както намекна и самия Борисов?
Д-р Калоян Методиев: Можем. Вече сме в предизборна ситуация. Така е от края на лятото и така ще е до началото на пролетта. Ако трябва да използвам една метафора, то: Политическите сергия отвори и всеки си предлага стоката. От друга страна клиентите са изнервени, искат нови продукти и това усложнява обстановката за търговците. От гледна точка на политическия маркетинг пазарът се променя.
Водещ: До къде според Вас ще стигнат политическите интриги до изборите и въобще ще има ли едни честни избори или ще се води постоянна компроматна война?
Д-р Калоян Методиев: Политическите интриги са безкрайни и това е неизбежно независимо в коя точка на света правите политика. Българският народ обаче има една много хубава поговорка: Хитрата сврака с двата крака. Много от любителите на сложни интриги често свършват именно така. Като утихнат страстите ще трябва да се правят и компромиси, защото тази държава има страшно много проблеми и някой трябва да ги решава, но с компромати и интриги това няма как да се случи.
Водещ: А смятате ли, че има възможност да не се стигне до предсрочни избори, при положение, че по някакъв начин партиите намерят път една към друга?
Д-р Калоян Методиев: Категорично смятам, че това Народно събрание е изчерпано и отиваме на избори.
Водещ: Местната власт към момента като, че ли стои настрана от случващото се. Защо е така и има ли страх сред кметовете от криза?
Д-р Калоян Методиев: Местната власт няма капацитетът да играе национална игра. Камбанариите са други. Много пъти съм казвал, че трябва да се промени моделът на местно самоуправление в България като се даде максимално власт на кмета за сметка на общинските съвети. Кметовете носят отговорност, а често са в менгемето между анонимни мнозинства и централната власт. Ето това ще е мажоритарност с реални параметри, а не мажоритарни избори за парламент както ни проглушиха ушите и които ще доведат до криза в държавата.
Водещ: Какво да очакваме от започналата политическа ролетка във времето преди Коледния отпуск на депутатите?
Другата седмица БСП ще получи мандат, който ще върне, защото те ясно казаха, че искат да се ходи на избори. Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторският блок, който прави кански усилия да съставя правителство в това Народно събрание. Възможно е Плевнелиев да бави третия мандат, докато минат тези 7 седмици, докато встъпи в длъжност Радев. Ако назначи служебно правителство ще е само, за да разпрати поздравителните качества за Коледа и нищо повече.
Ливия НИНОВА

 
Благоевград - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook