X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Смолян - Интервю
 
Славка Каменова, председател: 321 решения са взели ОбС – Смолян от началото на мандата си
03.12.2016 14:41 / Смолян / Интервю
Славка Каменова , председател на Общински съвет - Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян
„Фокус”: Г-жо Каменова, измина една година, откакто общинските съветници се врекоха, във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на община Смолян, работейки в името на тяхното благоденствие. Какви са измеренията за неговата работа през тази година?
Славка Каменова: Чисто аритметичните измеренията са 321 решения за една година, 19 заседания на ОбС, едно изключително активно участие на всички общинските съветници. Това са били моите очаквания и няма разминавания в правомощията на Общинския съвет и това, което се случва наистина.
„Фокус”: Какво се промени за тази една година?
Славка Каменова: Наскоро чух един историк който беше запитан каква е българската нация и неговият отговор беше много кратък и много точен и според мен е относим и към въпросът, кой ми зададохте. „Нацията е тогава, когато се спазват традициите, нацията е силна, когато пази традиции“. Общинският съвет също е силен, ако пази създадените добри практики и надгражда. Мисля, че няма място да очакваме и да искаме коренно да се промени. Все пак това е един законово създаден орган, който не е променян и не би трябвало да се променя.
„Фокус”: Каква е политическото разпределение на настоящия Общински съвет? Има ли промени?
Славка Каменова: Така както беше обявено в началото, така са създадени партийните групи и до момента са така, няма никакви промени, никакви изненади.
„Фокус”: Какво не успя да свърши ОбС през тази една година?
Славка Каменова: Това, което трябва да свърши следващите три години. Общинският съвет не е изпреварвал събитията, не е вземал решения, които са без време, нещата, които са без време и назрели, така че всичко е навреме и точно.
„Фокус”: Кои факти и обстоятелства отчитате като успех и кои като провал?
Славка Каменова: Не бих казала, че има провали. Много е публична дейността на общинския съвет, каквото и да кажа, тази оценка трябва да я дадат гражданите. Дали има провали или успехи, аз лично и по други поводи съм отговарял, че Общинския съвет е колективен орган на местно самоуправление, не е законодателен орган. Така че това което се случва в зала е поведение на хора, общински съветници, които трябва да гласуват политиките, изработени и предложени от кмета на Община Смолян и неговият екип.
„Фокус”: Кои са най-важните решения, взети за изминалата една година от работата на Общинския съвет – Смолян?
Славка Каменова: Всички решения са важни, няма маловажни решения. Всички са важни,някои от тях са по-силни по отношение целесъобразността, те са и законосъобразни, разбира се. Решават да кажем повече проблеми на граждани – изработване на подробни устройствени планове и др., докато има и други решения, които касаят укрепването на общинска администрация, укрепването на община Смолян и няма маловажни решения.
„Фокус”: Не е тайна, че често между общинските съветници има разногласия, които прерастват нерядко в разгорещени дебати. Каква е ролята на председателя в този момент? Смятате ли, че дисциплината в ОбС е на ниво?
Славка Каменова: Дисциплината е вътрешно усещане на всеки общински съветник, как трябва да се държи и как трябва да присъства в залата. Моето отношение към тях е да следя до толкова, до колкото да не се нарушава кворума и все пак да използвам правата, които ми е дал правилника и закона. Но не мога да съдя никой за това по какъв начин и как ще изрази становището си, стига то да бъде в рамките на закона, да бъде аргументирано и да бъде наистина така по начин по който може да се отговори и да се приеме.
„Фокус”: Най-сериозните проблеми на града, които се нуждаят от спешно решаване?
Славка Каменова: Всички виждаме проблемите на града. Ако говорим за обезлюдяването, нека веднага да направим анонс, че това е проблем на цялата държава, на всички области и села. С отварянето на границата, с приемането на България в ЕС, хората търсят своята реализация в Европа. Конкретно за Смолян, това пак бих казала е типично за всички градове, инфраструктурата в частност,но не бива да се търси и не може да се разчита само на отношението и на грижата на стопанина на общината. Трябва да се промени манталитета на хората, на водачите на автомобили, на пешеходците, там трябва да се работи. И отделно от това да се търсят работни места за града. Смолян се промени за две години, градът е по-светъл, разполага със спортни площадки, плувен басейн. Това са неща за хората, които имат желание, а те не са малко, да останат в града.
„Фокус”: Как работи ОбС – Смолян с местната и държавна власт?
Славка Каменова: ОбС няма правомощия да взаимодейства пряко, директно с тези институции.Единствено нашите решения са публични и ние имаме ангажимент да ги изпратим на областния управител, на Прокуратура и разбира се, гражданите са най-големият ни ментор. Аз съм благодарна за това, че има активни граждани, които участват в зала.
„Фокус”: Какво предстои към момента?
Славка Каменова: Предстои онлайн аудио излъчване на заседанията на ОбС - Смолян , така че повече хора, повече потребители, ще могат да се докоснат на живо до атмосферата и до работата на Общинския съвет и се надявам това да стане съвсем скоро.Очаквам до 6 декември да бъдат внесени докладните, които трябва да бъдат включени в проект за дневен ред за 16 декември .Това са първоначалните ни намерения. Има няколко обществени обсъждания, на които гражданите могат да присъстват.
Мина ЧЕРНЕВА

 
Смолян - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook