X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пловдив - Интервю
 
Манол Генов, БСП: Не може да се говори за политическа криза в страната, освен ако правителството в оставка не я създава само
03.12.2016 15:05 / Пловдив / Интервю
Манол Генов, народен представител от БСП, в интервю за Радио "Фокус" - Пловдив, за политическата обстановка в страната и за това дали е необходимо да се стига до предсрочни парламентарни избори:

Фокус: Г-н Генов, ГЕРБ заяви, че няма да участва в съставянето и формирането на кабинет в 43-я парламент. Решението на партията е да не подкрепя никого в съставянето на кабинет в рамките на това Народно събрание. Има ли вариант да се избегнат предсрочни парламентарни избори и ще доведат ли до трусове те, с оглед на политическата ситуация в страната?
Манол Генов: БСП има категорична позиция по този въпрос, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Дали ще бъдат на 26 март или на 2 април - това е без значение. Виждаме, че първата политическа сила в този 43-ти парламент върна мандата. Същото ще се случи и с БСП в понеделник. Корнелия Нинова ще върне мандата веднага. Вече право на президентът е да определи другата политическа сила, на която той ще го връчи. Виждаме желание от Патриотичния блок да се включат активно във властта. Те само заявяват, че досега подкрепяха. Активно се включваха във всички политики, подкрепяха стратегията за развитие на България, така наречената предизборна програма на ГЕРБ. Но всичко зависи от президентът от Плевнелиев да продължи конституционната процедура по връчване на мандата за съставяне на правителство на трета политическа партия. Глупаво ще бъде да имаме два служебни кабинета в разстояние от няколко дни - и сега и след като Румен Радев влезе в истинските си правомощия след 22 януари. Служебен кабинет може да имам при условие, че президентът Росен Плевнелиев се самономинира чрез този кабинет за еврокомисар. Има хипотези в тази посока. Но нека да почакаме. Времето ще покаже всичко.
Фокус: Няма ли шанс БСП да подкрепи Патриотичния фронт, ако решат да направят кабинет?
Манол Генов: Ние сме заявили ясна и категорична позиция по този въпрос. От парламентарната група на БСП те не могат да получат подкрепа.
Фокус: Те говориха за евентуално програмно правителство, което означава, че всички политически сили биха могли да дадат специалисти.
Манол Генов: В крайна сметка, ако всички дадат специалисти, кой тогава ще носи политическата отговорност в този кабинет. Ако този кабинет извърши съответно безобразия в различни сфери, отговорността ще бъде изключително размита. Даже и с този резултат, който постигна Патриотичния блок на президентските избори, аз не мисля, че такава отговорност им се полага.
Фокус: Може ли да се говори вече за реална политическа криза?
Манол Генов: Защо да говорим за политическа криза? Имаме си президент да си изпълнява функциите, имаме си правителство в оставка да си изпълнява функциите. Нека да припомня, Жан Виденов подаде оставка през месец декември 1997 година, а служебно правителство бе назначено през февруари следващата година. Тоест, нищо ново под слънцето не се случва. Ето и сега началникът на отбраната ген. Константин Попов по някакви съображение си е подал оставката. Има заместник-началник. Той спокойно може да върши работата му и да изпълнява неговите функции. В крайна сметка, за политическа криза не може реално да се говори, освен ако правителството в оставка само не я създава.
Фокус: Дали хората в регион Пловдив искат предсрочни парламентарни избори. Как смятате?
Манол Генов: Това аз не мога да кажа, но ще си позволя да коментирам резултатите от президентските избори. Там ясно се видя волята на хората в този район. Бих подчертал, че Румен Радев получи над 50 000 гласа в Пловдивска област. Мисля, че това е ясен знак за това какво искат хората и какво е тяхното желание. Те просто искат промяна, а промяна в държавата не може да стане само с оставки и служебни кабинети. Тя задължително може да стане през предсрочни избори, за да могат хората свободно да изразят волята си на кого биха гласували доверие да ги управлява.
Тони МИХАЙЛОВ

 
Пловдив - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 "Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Студио Медитеран"


23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook