X
Ще участвате ли в програмата за саниране на жилищни блокове
 
Пловдив - Интервю
 
Методи Андреев, ГЕРБ: При никакъв случай следващият кабинет няма да бъде с цял мандат
03.12.2016 17:05 / Пловдив / Интервю
Методи Андреев, депутат от групата на ГЕРБ, в интервю за Радио "Фокус" - Пловдив за политическата криза и нейното преодоляване, както и за изключително коментирания през последните дни скандал Корнелия Нинова – Леонид Решетников:

Фокус: Г-н Андреев, очакваше се ГЕРБ да подкрепят кабинет на патриоти или реформатори, но най-голямата парламентарно представена партия реши да не подкрепя нито една формация в Народното събрание за формирането на правителство. Решението бе представено от Цветан Цветанов като окончателно. Вървим ли към предсрочни парламентарни избори?
Методи Андреев: Нещата вече са ясни. След като ГЕРБ отказаха създаване на кабинет с мандата на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, оттук нататък многократно беше коментирано, че идва времето на президентите – първо на сегашния и после на новоизбрания. Най-вероятно ще се потърси възможност този кабинет да бъде припознат като служебен, защото наистина става смешно и точно по български малко преди Нова година да правим нов служебен кабинет, който ще изкара 20 дни. Тъкмо ще научат министрите къде се намират техните министерства и кабинетите и вече ще трябва да ги напускат. Ясно е, че новоизбраният президент, който е изцяло под влиянието на БСП и го доказа като отиде на техния пленум, ще има свое виждане за служебния кабинет и най-вероятно ще смени, ако не целия, то съществена част от този, който би могъл да предложи сегашния президент. Мисля, че най-вероятно това правителство в оставка ще бъде припознато като служебно, за да изкара докрай своя мандат и оттам нататък да се задвижи конституционната процедура от новоизбрания президент.
Фокус: По какъв начин може да се излезе от тази политическа криза, в която вече със сигурност се намираме?
Методи Андреев: Няма как да се излезе лесно от тази политическа криза. Тя не е факт, защото мнозинството в Народното събрание беше компрометирано. Напротив. Бюджетът беше гласуван най-бързо от всички бюджети, които са гласувани в това Народно събрание. Обикновено гласуването на бюджета продължава до късно вечерта, а приключихме до 15:00 часа. Оттук нататък ни очаква поредица от „избори до дупка“, както казва един агент на Държавна сигурност, защото новият парламент няма да е по-различен от сегашния. Обаче някои мостове вече са прекъснати и прерязани. Вероятността там да се създаде работещо мнозинство ще бъде изключително малка и проблематична. Много е вероятно новият парламент да повтори сценария, който сме гледали вече по време на правителстовто на Любен Беров. Тогава ДПС беше носител на мандата. Правителството на Беров беше представено като експертно правителство. Тогава „Сините мравки“ и БСП, без да са във видима коалиция, всъщност подкрепяха правителството на Беров. Сега сценарият може да е по-различен и да има известни иновации. Сега би могло мандатът да е на Патриотичния фронт в новия парламент, а значително по-малката група на ГЕРБ в новия парламент и по-голямата група на БСП, макар че аз смятам, че ГЕРБ ще има по-голяма група от БСП, да съставят едно мнозинство, което да осигури стабилност на управлението, поне за времето, през което България ще бъде председател на Европейския съюз. Излагане ще е това председателство да го провалим, ако нямаме стабилно управление. Тоест, може да видим правителство тип „Беров“, но този път подкрепяно от парламентарните групи на ГЕРБ и БСП. Това е един възможен невероятен сценарий, без да твърдя, че ГЕРБ и БСП ще бъдат в открита коалиция. Знаете, че има различни форми на подкрепа на едно правителство. Това е възможно да се случи като сценарий, освен ако не станат някакви нови сътресения в политическия живот и не се появят нови политически сили. Но за времето, което остава до парламентарните избори, в края на март или началото на април, надали ще се създаде такъв политически проект, който да стане толкова важен и влиятелен, че да се включи ефективно в политическия живот на страната.
Фокус: През последните дни се заговори за „спасителен кабинет“ между ГЕРБ и БСП. Какъв е вашия коментар?
Методи Андреев: Няма да е точно така. Най-вероятно Патриотичния фронт ще бъде мандатоносител, защото всички ще бягат като дявол от тамян от ДПС. И БСП два пъти вече им сърба попарата. ГЕРБ категорично няма видимо да се обвърже с ДПС. За всички ще е от интерес правителството да бъде излъчено с мандата на по-малка парламентарна група и да се случи това, което стана при Беров. Тогава „Сините мравки“ и БСП, без да са във видима коалиция, подкрепяха това управление, докато назряха условия да се проведат нови избори. Предричам, че следващият кабинет при никакъв случай няма да бъде с цял мандат. Той ще бъде толкова, колкото е необходимо, за да мине председателството на България на Европейския съюз.
Фокус: Оставаме на тема „БСП“. Как ще коментирате сблъсъка Корнелия Нинова – Леонид Решетников?
Методи Андреев: Това не е сблъсък, а симбиоза между хищници. Нали знаете, че в природата всеки хищник гледа да вземе част от това, което има другия хищник. Аз съм убеден, че Решетников не лъже, нито се е изпуснал, че се е срещал с Корнелия Нинова. Решетников е един много влиятелен, изключително знаещ руски анализатор, генерал-лейтенант от разузнаването. Щом е казал, че се е срещал с Нинова и че са обсъждали кандидатурата на Румен Радев за президент, значи е трябвало да го каже. Проблемът е, че Корнелия Нинова в последно време не казва истината. Така беше и по времето когато твърдеше, че няма собственост от фирма „Техноимпекс“. Обратното се доказа с документи. Сега лъже, че не било вярно и, че не е говорила с Решетников. После когато той каза че, Нинова е говорила с него, в две последователни интервюта тя призна, че са се виждали, но пък не били обсъждали президента. По важен е друг въпрос – с кои други лидери на други партии се е срещал Решетников и дали това е нормалното прекарване на отпуска в България със срещи с водещи политици и с лидери на други партии. Основната политическа цел на Русия е България да бъде изтръгната от Европейския съюз и НАТО. Това стана ясно от думите на Леонид Решетников. Русия е възприела следната тактика – нестабилност даже там, където я подкрепят, даже в средите на своите петоколонници. Когато накараш своя петоколонник да се чувства несигурен по отношение на твоята подкрепа, той става по-активен, става по-послушен. Знае, че винаги може да бъде поставен на място, ако не изпълни своите ангажименти. Това се отнася и за новоизбраният президент. Той все пак странно мълчи и не казва нищо по този въпрос. Решетников не е вчерашен. Той най-вероятно разполага с достатъчно надеждни доказателства, които ако е необходимо могат да докажат, че Румен Радев е бил обсъждан на тези разговори. Тогава излиза, че нашия сегашен новоизбран глава е резултат от едни странни договорки със сили, стоящи извън България. Това има достатъчно потенциал, ако бъде развито в момента, в който Румен Радев не изпълни ангажиментите си, да послужи като достатъчен повод да му се иска импийчмънт. Решетников казва на всички, че хубаво са си свършили работата, но да знаят, че той раздава картите. Създава нестабилност. След последните избори би трябвало президентството да е стабилната институция, защото все пак над 2 милиона български граждани подкрепиха Румен Радев. Но Русия създава и там нестабилност. Създава даже и там, където очаква подкрепа. Това е действително висш пилотаж по отношение на хибридните атаки.
Фокус: Парламентът гласува голям бюджет от 37 милиона лева за Националната служба по охрана (НСО), но не прие вашето предложение за повече пари за службите за сигурност. Какъв е вашият коментар?
Методи Андреев: Българската система за сигурност, службите за сигурност имат бюджети, които по традиция се правят по начина, по който беше направен този бюджет. Истината е, че тази година България е изправена пред коренно различни предизвикателства. Основните проблеми на България идват от Близкия Изток, от местата, които генерират мигрантски поток. Освен това, с този мигрантски поток идва опасността от проникване на радикални елементи. И тук се появява изключителната роля на българските специални служби, особено тези, които работят извън граница. Нормално е като държава, която е на границата на два свята, да имаме сериозни бюджети за службите за външно разузнаване, а не както е сега. Държавна агенция „Разузнаване“ има срамен бюджет - 23 милиона лева за 2017 година, а Националната служба за охрана (НСО), която охранява Ахмед Доган и Делян Пеевски – 37 милиона лева. Аз предложих да извадим от бюджета на НСО 5 800 000 лева, колкото приблизително струва охраната на двамата политически лидери. Аргументация ми беше ясна – те са богати хора, могат сами да осигурят своята сигурност. А тези 5,8 милиона, разделени на две по 2,9 милиона, да бъдат дадени на ДАНС като контраразузнавателна служба, осигуряваща сигурността на държавата срещу проникване на радикални и терористични елементи, а другите 2,9 милиона на Държавна агенция „Разузнаване“, която пък със своите източници може да предостави информация, която може да спаси човешки животи и инфраструктура. За съжаление, това не беше прието, включително и от ГЕРБ. Другото, което предложих се отнася до служба „Военна информация“. Тя работи на полеви условия. Сградата, в която те работят е като във филма „Топло“. Тя се намира в момента в много сериозна реконструкция след пернишкото земетресение. Аз предложих да вземем пари от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Това е агенция, която всъщност прави СРС-тата. Те не са дали нищо на държавата, освен че скандализираха на няколко пъти българската общественост. Не са върнали някакви сериозни суми от пресечени контрабандни канали, от акцизни стоки и така нататък. Аз предложих да се върне бюджета от 48 милиона лева на нивото, на което е бил през 2015 година и една сума от 4,5 милиона лева да бъде дадена на служба „Военна информация“, тъй като тя има изключително надеждни източници точно там, където се създава мигрантския проблем и възникват джихадистките клетки. Имаше демагогски изказвания от колегата Емил Димитров, известен със своите манипулативни изказвания, който излезе на трибуната да ме опровергава. Обясних, че това не е просто да вземем пари от тази служба ДАТО и да ги дадем на някаква си друга българска служба. Даваме ги на нашето военно външно разузнаване, което е най-голямото и разполага с най-сериозна база от източници. Това е инвестиция за националната сигурност на всички нас, а не само за интересите на определени групи от хора.
Фокус: Според вас защо не бяха приети и чути вашите предложения и съответни аргументи за тях?
Методи Андреев: Смятам, че все още моделът „Кой“ в България работи и има сериозни позиции в политиката, във всички нива на държавата. Това е основната причина.
Тони МИХАЙЛОВ

 
Пловдив - последни интервюта
 
 
 
 
 
 
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Общо 92 мигранти са били спасени край бреговете на Испания

Кубрат Пулев победи Самюел Питър след три рунда и отказ на нигериеца
ГЕРБ ще оглави правителство след изборите, ако народът нареди партията на първо място, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов

Бюджет 2017 е поредният ограничителен бюджет, според анализатори

Трябва да се постигне споразумение на техническо ниво преди срещата на Еврогрупата, смятат френският президент и гръцкия министър-председател

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
ТИР е самокатастрофирал на пътя между Несебър и Слънчев бряг

Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Най-малко осем цивилни са загинали при въздушен удар в Алепо

Футбол: Арсенал победи като гост Уест Хем с 5:1
Криминалният контингент се активизира заради политическата несигурност в страната, каза гл. комисар Георги Костов

Ситуацията в Парламента и извън него ясно показва, че се върви към служебно правителство, каза депутатът от АБВ Петър Кадиев

Земетресение с магнитуд 4,2 е било регистрирано на гръцкия остров Карпатос

Бокс: Тервел Пулев спечели с нокаут първия си мач като професионалист
Виж емисията от 21:00 | 22:00 | 23:00 | 00:00
Програма
06:00 – 10:00 "Добро утро, България"
Сутрешен информационен блок – новини, трафик, преглед на печата, календар, денят в аванс. Открита линия за слушатели на 0882 802 802.

10:00 – 18:00 “Добър ден” - дневен информационен блок
Преки включвания от репортерите на “Фокус”, актуална трафик информация, анкети, интервюта, мнения и коментари за деня във всеки град. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

18:00 – 21:00 "Това е България"
Обзор на деня с коментари по горещите теми на делника. Открита линия за слушателите на 0882 802 802.

21:00 – 23:00 "Златни спомени"
представяне историята на музиката като стилове и характерните за тях артисти, които са оставили следа във времето. Както се казва в анонса на предаването – то е за музиката, която ще остане и след нас. Предаването има музикално-информационен характер и има за цел, образно казано, да превърне спомените на бащите в информация за децата им. Открита линия за слушатели на 0882 802 802

23:00 – 24:00 "Focus - News"
Всичко по-важно от световните и национални новини. Актуална трафик информация и приятна музика в края на деня.

 
Основни категории в сайта:

Централни Новини Регионални новини Трафик Интервюта
За нас:

Галерия Покритие Контакти
Ефир

Он-лайн радио Телефони Предавания
Реклама

Тарифи Покритие Представяне
Други:

начало
за потребителя:

Он-лайн радия Авто вестник
   
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook